Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је поводом подношења кривичних пријава Суду БиХ против њега због, како се наводи, величања злочинца Радована Караџића, првог предсједника Републике Српске, да је у овом случају ријеч и о угрожавању слободе говора, те негирању елементарних чињеница које су се дешавале у недавној историји.

„Чињеница је да је Радован Караџић био први предсједник Републике Српске и да га је бирао српски народ. Скоро 30 година бирамо своје предсједнике, али ту слободу избора, као и слободу говора и мишљења у Федерацији БиХ покушавају оспорити“, рекао је Бјелица Срни.

Он је одбацио као неосноване пријаве федералног министра унутрашњих послова Исака Раме и такозваног Института за истраживање геноцида Канада и упитао зашто овај институт и министар нису тужили руководство СДА које је, и након пресуде, величало и бранило ратног злочинца Сакиба Махмуљина, али и друге.

С обзиром да га због јавно изнесених ставова позивају да је починио кривично дјело изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости, Бјелица је упитао да ли иста правила важе за сва три народа или искључиво српски?

„Да ли федерални министар оваквим поступцима чини раздор међу народима БиХ? Да ли они који у Федерацији БиХ величају и злочине над српским народом и оне који су их починили такође сију мржњу? Зашто се поједине одредбе Кривичног закона БиХ искључиво односи на српски народ“, упитао је Бјелица.

Он је поновио да никада није сијао мржњу и да то што има свој став и лично национално поштовање је све, само не мржња према другом и другачијем.

„Све је ово дио пројекта који се спроводи уз логистику међународне заједнице – зачепити уста српском народу, обезвриједити све што је српско – од историје, језика, културе, постојања на овим просторима, а Бошњацима брижно гајити психологију жртве и убјеђивати свјетску јавност да су Срби `геноцидан` народ. Да постоји механизам да нам забране размишљати и памтити ко смо и колико вриједимо и то би урадили“, закључио је високи функционер СДС-а.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име