Коалиција око СНС-а добила је 46,6 одсто, друга на републичким изборима је „Србија против насиља” са 23,1 одсто гласова, трећа је листа око СПС-а са 6,9, а у парламент улазе и НАДА, „Ми – глас из народа” и пет мањинских листа.

Српска напредна странка наставиће да води Владу Србије и у следећем мандату, резултат је јучерашњих парламентарних избора. Успех је тим већи ако се зна да је са 46,6 одсто освојених гласова, према налазима Цесида, листа под називом „Александар Вучић – Србија не сме да стане” заправо освојила апсолутну већину у мандатима – 129. Напредњаци су поправили резултат у односу на изборе одржане прошле године, а поред тога, освојили су апсолутну већину за Скупштину АП Војводина, као и најбољи резултат за Скупштину града Београда. Или, како је синоћ рекао Александар Вучић у обраћању из седишта СНС-а говорећи о републичким изборима – ово је други најбољи резултат ове странке у историји, и то после 11 година власти. Према процени Цесида и Ипсоса, излазност на парламентарним изборима јуче је била 59,5 одсто.

Друга на републичким изборима је листа „Србија против насиља” коалиције више странака (ССП, ДС, НПС, ЗЛФ…) која је добила поверење 23,1 одсто изашлих бирача, односно 63 мандата, а трећа листа „Ивица Дачић – премијер Србије” са 6,9 одсто и 19 мандата. Ипак, много више разлога за славље од Дачића и Драгана Марковића Палме, чија је коалиција прошле године имала знатно бољи резултат (11,5 одсто и 32 мандата), има Бранимир Несторовић и остали са листе „Ми, глас из народа”. Ова листа је можда и највеће изненађење ових избора са 4,8 одсто и 13 мандата, а остварила је још бољи резултат у Београду са 5,1 одсто и шест мандата и од ње зависи формирање власти у главном граду. У републички парламент „пласирали” су се и коалиција НАДА (13 мандата), као и мањинске листе СВМ (шест мандата), Уједињени за правду (Зукорлић и Жигманов) – три мандата, СДА Санџака – два мандата, листа Шаипа Камберија – један мандат и Руска страна с такође једним мандатом.

Говорећи о правцу и политици Србије, председник је поручио да треба да „ујединимо људе, ко год буде владао у Београду, да ти људи знају да Србији желимо добро, да се боримо за Експо, обећали смо да ће Србија бити другачија земља, да је нећемо препознати за три године”. Мораћемо много више да бринемо о обичним људима, рекао је Вучић, додајући да је пред нама тежак период, „али ћемо и ту морати да разговарамо, да наставимо наш европски пут, биће тешких преговора с Приштином и не лаких уступака, али увек ћемо чувати Косово и Метохију као део територије Републике Србије”. Навео је и да су поносни на своју кампању, а да су на парламентарним изборима остварили 10 одсто раста на свим бирачким местима у односу на оно што су имали прошле године.

Председник Вучић изјавио је да је листа „Србија не сме да стане” од гласача с КиМ добила 74,2 одсто гласова, а листа „Србија против насиља” тек нешто више од пет одсто. Истакао је да су успеху допринели озбиљност и одговорност, али и додао да ни тих пет одсто гласова грађана с КиМ не сме да се потцени јер су, рекао је, то гласови озбиљних људи који су дали некоме своје поверење. Вучић је синоћ саопштио да је листа чији је он носилац у Београду добила 38,5 одсто гласова, „Србија против насиља” 35 одсто, коалиција НАДА шест процената, а листа СПС-а 5,4 одсто. „Не зна се ко ће формирати власт у Београду, иако сам ја сигуран да ће то бити Шапић. То зависи од два фактора. Прво, за кога ће се определити листа Бранимира Несторовића, а друго, Двери и Заветници су на 2,8 одсто и још постоји шанса да они пређу цензус”, рекао је Вучић.

Како је навео, уколико Несторовићева листа оде са „Србија не сме да стане” и Социјалистичком партијом Србије, биће формирана градска власт са 59 од 110 одборника у Скупштини града. Уколико одлучи да иде с опозицијом, према речима Вучића, биће формирана већина са 56 или 57 одборника.

Носилац листе „Ми – глас из народа” др Бранимир Несторовић рекао је синоћ да је задовољан првим резултатима парламентарних избора. „Резултат је фантастичан пошто су озбиљне странке остале испод наше листе”, рекао је Несторовић за Танјуг. Он је на конференцији за медије у изборном штабу те листе рекао да је тај покрет постао релевантна политичка снага и да неће правити коалиционе споразуме у Београду. „Могу да обећам да нећемо изневерити људе који су гласали за нас. Рачунамо да ћемо расти и да ћемо за известан период постати доминантна политичка снага у Србији”, рекао је Несторовић.

Он је рекао да „мора да разочара председника” и да по питању избора у Београду тај покрет не размишља о коалицији и да ће подржати сваки конструктиван предлог у скупштини града. „Мислим да ће бити јако тешко формирати градску власт. Биће нових избора вероватно брзо. Ми нећемо подржати ниједну страну”, нагласио је он. Према речима Срђана Богосављевића из Ипсоса синоћ на РТС-у, Несторовић би „врло лако” могао да обори изборе у Београду ако остане доследан ранијим изјавама и не уђе у коалицију ни са ким у главном граду.

Ивица Дачић је у свом синоћњем обраћању рекао, између осталог, да није задовољан резултатом и поновио оно што је говорио и пре избора – да су спремни да наставе сарадњу са СНС-ом на свим нивоима уколико то буде њихова одлука. „Не размишљамо о другој могућности ни за град Београд”, истакао је он.

Водићемо политику стабилности и одговорности

Народ је поручио све свима, а што се нас тиче, ми ћемо да водимо политику стабилности, политику озбиљности, политику одговорности и политику даљег напретка наше земље, изјавио је синоћ председник Александар Вучић. Он је поручио да, када и Србију отпишу на међународном плану, она ће морати да буде још јача и да се бори и направи велики „повратак отписаних”, као и добро место себи у Европи и свету, али пре свега добро место за све грађане.

Вучић је рекао да се листа „Србија не сме да стане”, чији је носилац, у кампањи „суочавала с бесмислицама и ноторним неистинама”. Додао је да су га посебно заболеле лажи које су биле усмерене и упућиване људима пореклом из Републике Српске. „То је нешто што је застрашујуће. Ту скоро да никакве промене у стварном броју гласова нема. Нити то суштински одлучује, али је симболично веома важно. А они су дочекали прилику да ни због чега нападају људе. Због лажног бирачког места. Због бирачког места које су сами измислили”, рекао је Вучић.

Како је навео, одговарајући на питања новинара, његов посао је био да ова листа освоји апсолутну већину на изборима. „Многи су се смејали када сам јасно и недвосмислено рекао да ћемо имати апсолутну већину. То сам рекао на последња два митинга, то сам рекао приликом гостовања на телевизијама. То је једини резултат којим бих био задовољан. А ко ће с ким у коалиције, питајте неке друге, не бих о томе да причам”, рекао је Вучић.

На питање новинара да ли је изборни дан заиста био „празник демократије”, председник је одговорио да је поносан на то што је изборни дан прошао без иједног физичког инцидента. „Никада нисмо имали ситуацију да нема ниједног физичког инцидента, осим напада на ауто чланова Црте. Лица која су то учинила приведена су одмах. На прошлим изборима је било 20 одсто више”, рекао је он.

Вучић се синоћ захвалио председнику Републике Српске Милораду Додику, бившем председнику Србије и оснивачу СНС-а Томиславу Николићу и грађанима Црне Горе који су пружили подршку листи „Србија не сме да стане”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име