Федерални министар унутрашњих послова Рамо Исак поднио је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против начелника општине Соколац Милована Бјелице због његове изјаве да је за њега Радован Караџић (бивши предсједник РС, који је осуђен за ратне злочине) предсједник Републике Српске и да ће то бити док Република Српска постоји.

Наиме, Бјелица је у ауторском тексту навео да је „први предсједник Републике Српске Радован Караџић изабран 18. децембра 1992. године, али га је ‘бјелосвјетска мафија осудила и утамничила у Енглеској'“.

„Радован Караџић је први предсједник Републике Српске. Не треба ту додавати ну уметати оно ‘био’, он је то и сада и биће док постоји Република Српска. За мене лично он је и сад предсједник, јер када год чујем ту ријеч прво помислим на њега. Остали обнашају ту функцију, функцију коју је он створио“, написао је Бјелица, који је високо позиционирани члан СДС-а. Текст је објављен на сајту Соколац-срце Романије, али и на многим другим порталима широм региона.

Како преносе федерални медији, пријава против њега поднесена је у складу са Законом о кривичном поступку БиХ и због постојања основане сумње да је начелник Општине Сколац Милован Бјелица својим јавно изнесеним ставовима починио кривично дјело „Изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости“, а које је кажњиво према одредбама Кривичног закона Босне и Херцеговине.

Исак је у кривичној пријави навео да је у Кривичном закону Босне и Херцеговине јасно наведено да ће се онај ко на било који начин велича лице „осуђено правоснажном пресудом за геноцид, злочин против човјечности или ратни злочин“, казнити казном затвора од најмање три године те посебно указао како је ријеч о кривичним дјелима из надлежности Тужилаштва и Суда БиХ, наводи Клиx.

„Поступци величања ратних злочинаца, поред тога што представљају кривично дјело кажњиво према одредбама Кривичног закона Босне и Херцеговине, наносе штету држави Босни и Херцеговини, односима међу народима, а посебно наносе огромну бол породицама жртава геноцида“, навео је Исак у кривичној пријави.

Он је затражио од Тужилаштва БиХ да пријаву поднесену против начелника Општине Соколац Милована Бјелице одмах и без одлагања узму у разматрање.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име