1653 – Вођа енглеских парламентариста у грађанском рату против монархиста Оливер Кромвел (Цромwелл) проглашен је доживотним лордом протектором Енглеске, Шкотске и Ирске.

1773 – Незадовољна високим увозним царинама и британском колонијалном влашћу, група америчких колониста маскирана у Индијанце, побацала је у бостонској луци у море сандуке чаја с једног британског брода. Тај догађај, касније назван „бостонска чајанка“, наговестио је амерички рат за независност започет 1775.

1775 – Рођена је енглеска књижевница Џејн Остин (Јане Аустен), чије је дело почетком 20. века сврстано међу писце „велике традиције“. Сматра се најчитанијим романописцем међу ауторима који су стварали пре викторијанског периода („Разум и осећајност“, „Гордост и предрасуда“, „Менсфилдски парк“, „Ема“, „Нортагентска опатија“, „Наговарање“).

1835 – У великом пожару који је захватио Њујорк уништено је 600 грађевина.

1838 – Бури су се, током Велике сеобе, бежећи од британске колонијалне власти, сукобили са племеном Зулу и у бици на Крвавој Реци побили 3.000 припадника тог јужноафричког племена.

1859 – Умро је немачки филолог Вилхелм Грим (Wилхелм Гримм) који је са братом Јакобом сакупио и објавио чувене приче и бајке за децу. С братом је радио и на истраживању немачког језика, фолклора и културе, а сам се бавио изучавањем споменика старог немачког језика.

1885 – У Сарајеву је почео да излази српски књижевни лист „Босанска вила“, који је био веома цењен у босанским књижевним круговима. Покренут као часопис који ће се бавити српском културном баштином, временом је прерастао у угледни лист у којем су сарађивали истакнути писци свих националности, као и књижевници изван босанскохерцеговачког круга. До 1887. га је уређивао Никола Шумоња, а потом до забране 15. јуна 1914. Никола Кашиковић.

1916 – Убијен је руски монах и пустолов Григориј Распућин који је као тобожњи видовњак и чудотворац успео да се наметне за особу од поверења последњем руском цару Николи ИИ и његовој жени царици Александри. Убила га је група официра да би спасили углед монархије.

1917 – Рођен је енглески писац Артур Чарлс Кларк (Артхур Цхарлес Цларке), популаризатор астронаутике и аутор чувених научно-фантастичних романа, међу којима су најпознатији „2001: одисеја у свемиру“, „3001: коначна одисеја“, „Крај детињства“.

1920 – У једном од најтежих земљотреса у свету, у кинеској провинцији Гансу погинуло је око 180.000 људи.

1921 – Умро је француски композитор Камиј Сен Санс (Цамилле Саинт Саенс), клавирски виртуоз и диригент, један од оснивача друштва за неговање и унапређење француске музике (Социете Натионале де Мусиqуе). Његов огромни опус обухвата музичка дела свих врста међу којима су најпознатије опера „Самсон и Далила“ и композиција за камерни састав „Карневал животиња“.

1931 – Умро је српски историчар и свештеник Димитрије Руварац, професор и ректор Карловачке богословије, од 1882. архимандрит манастира Гргетега. Установио је критичку школу у српској историографији, уводећи филолошки метод у анализу историјских извора. Аутор је бројних расправа и студија („Преглед домаћих извора старе српске повеснице“).

1934 – Пуштен је у саобраћај први београдски друмски мост преко Саве, назван „Земунски мост краља Александра“. Дигнут је у ваздух у априлу 1941, а на месту висећег моста подигнут је 1957, мост незванично назван „Бранков мост“.

1944 – Немци су у Другом светском рату пробили у Арденима савезничке линије одбране, изненадивши америчке снаге и почели контраофанзиву на западном фронту, У борбама окончаним немачким поразом, савезници су изгубили 77.000 војника а Немци 130.000.

1944 – У авионској несрећи изнад Ламанша погинуо је амерички џез-музичар Глен Милер (Гленн Миллер).

1949 – Вођа борбе за независност Ахмед Сукарно изабран је за првог председника Индонезије после стицања независности земље од Холандије.

1966 – Савет безбедности УН је на предлог Велике Британије једногласно изгласао економске санкције против режима беле мањине у Родезији.

1971 – Пакистанске трупе предале су се индијској војсци и Ослободилачкој армији Источног Бенгала. Тиме је окончан индијско-пакистански сукоб и сачувана независност новостворене државе Бангладеш која је прокламована у марту 1971.

1993 – Шест земаља чланица Европске уније (Велика Британија, Немачка, Француска, Италија, Холандија и Данска), упркос противљењу Грчке, признало је Бившу Југословенску Републику Македонију.

1995 – Савет безбедности УН дао је НАТО снагама овлашћење да преузму надлежност над мировним операцијама у Босни. Тиме је окончана мисија УНПРОФОР-а и створени правни услови да НАТО почне мисију надгледања спровођења мира у Босни (ИФОР).

1997 – На суђењу у Приштини 15 косовских Албанаца оптужених за тероризам и припадност илегалној организацији „Ослободилачка војска Косова“ осуђени су на казне затвора од четири до 20 година.

2001 – Први амерички брод од 1962, када су САД увеле ембарго против Кубе, стигао је у луку у Хавани, носећи око 500 тона смрзнуте хране.

2003 – Швајцарски парламент прихватио је резолуцију којом се убијање Јермена у отоманском царству током Првог светског рата изједначава са геноцидом.

2004 – Уставни суд Румуније потврдио је избор Трајана Басескуа (Траиан Басесцу) за председника Румуније, који на том месту замењује Јона Илијескуа (Ион Илиесцу).

2008 – Погинуло је 120 тамилских побуњеника и 25 војника у борбама на северу Шри Ланке. Тамилски тигрови су хиндуисти и боре се од 1972. године за независност северног и североисточног дела Шри Ланке, земље у којој 75 одсто становништва чине будисти. Процењује се да је током три деценије сукоба изгинуло око 70.000 људи.

2012 – На парламентарним изборима у Јапану победила је конзервативна Либерално-демократска партија са тврдом националистичком политиком у околностима затегнутих суседских односа са Кином. Острва које Јапан зове Сенкаку, а Кина Диаоју, су у центру дугогодишњег територијалног спора који се заоштрио средином септембра када је Токио национализовао један део тих острва у Источном кинеском мору.

2014 – У терористичком нападу на школу у Пешавару, Пакистан, убијено је 148 деце, учитеља и свих седам нападача. Напад је трајао скоро седам сати и у њему је рањено више од 120 ђака и наставника.

2016 – Од почетка године умрло је или нестало 7.189 миграната и избеглица, већина њих (70 посто) покушавајући да пређе Средоземно море, саоштила је Међународна организација за миграције (ИОМ).

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име