Главни и одговорни уредник „Вечерњих новости“ Милорад Вучелић гостовао је на ТВ Прва у јутрањем програму гдје је казао да, по релевантним истраживањима која се годинама врше, постоје један систем вриједности у које Србија у огромним постотцима има поштовање према јасним принципима њене државности – да буде самостална, суверена, неутрална и слободна земља.

„Затим да не приступа НАТО пакту и војним савезима чувајући своју самосталност, да не уводи санкције Русији и не само то рећи већ је то прилика да се говори о промјенама у свијету. Један добар историчар рекао је да није статус Владимира Путина обожавање и љубав према страном предсједнику већ свијест о историјској улози да се свијет мијења. Ми присуствујемо крају западне апсолутне доминације гдје је свијет био униполаран и то је и због тога је важно. То је такође да је РС драгоцјена тековина и да свим срцем морамо да је подржавамо и теба да подржавамо и хоћемо да је подржавамо. Што се тиче Косова никада је не признати као независну државу и никада не дозволити да уђе у УН. То значи поштовање низа међународних аката“, каже Вучелић.

Он додаје да је Србији одржавање сарадње са Русијом и Кином важно на економском плану и то што су њихови гласови у Савјету безбједности УН гарант поштовања територијалног интегритета и поштовања међународног права.

Вучелић је подсјетио и на подигнуту руку Виталија Чуркина који је ставио вето на британску резолуцију о геноцидности. Он је подсјетио и на значај СПЦ те подсјетио на снагу коју је црква показала на литијама у Црној Гори.

Вучелић наводи да је народ промијенио угао гледања ка Европи и да се у народу створио европски скеприцизам.

„Овдје се уградио у народу један рационални европски скептицизам, зато што се види њен вазални однос и то да се изгубило самопоштовање и децидирани став да неће да прихвате да се прошире и да приме Србију. Они не могу да помогну ником, могу неким парама, али то није дестинација која је срећна дестинација. Мени је жао што то није тако и ту нисам злурад. Треба пратити промјене које се дешавају, треба пратити шта се дешава око Брикса“, каже Вучелић.

Вучелић наводи да у Србији постоје политички актери који су декларативно против вриједности које је набројао.

„По правилу се та врста политичких ставова прикрива линијом анти Вучић. Вучић се претвара у гаранта тих вриједности. Они желе да ураде то, то и то а онда да би то прикрили оптужују Вучића да ће да изда и ту акцију анти Вучић претварају у акцију про Вучић, јер се он јавља као гарант. Захар Прилепин, велики руски писац је користио ту ријеч за Путина када је критиковао либерале у Русији. Он је онда говорио: „Лако би ми с вама да вам нема гаранта, гарант вас штити“. Управо ће се на овим изборима се показати, јер Србија тражи гаранта за поштовање ових вредности, али не само на ријечима већ и на политици коју је до сада тако водио.

Вучелић је подсјетио да је у емисији „Ћирилица“ рекао предсједнику да нема право да поднесе оставку без обзира на резултате парламентарних избора јер је за њега гласало 2,3 миниона људи.

„Он је врло енергично на то одговорио. Изразио је јасан став. Директно сам га питао да ли му је криво што није увео санкције Русији и да ли је то била грешка и он је био врло изричит и рекао да то није била грешка да ниједног тренутка није мислио да је погрешио. Сада наравно услови за санкције Русији нису више исти као прије годину и по дана, јер је тада било теже их не увести“, каже Вучелић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име