На свечаној седници поводом 25. годишњице Међуконфесионалног савета Русије верски представници Јевреја, православаца, муслимана и будиста показали јединство

Муслимани Руске Федерације одликовали су руског патријарха Кирила. На заседању Међуконфесионалног савета Русије (МСР) Орден Ал Фахр првог степена предао му је муфтија Духовне управе муслимана (ДУМ) Руске Федерације шеик Равиљ Гајнутдин.

„Президијум Духовне управе муслимана Руске Федерације одлучио је да награди нашег драгог брата Његову светост патријарха московског и целе Русије Кирила највишом наградом муслимана Русије поводом 25. годишњице Међуконфесионалног савета Русије и дугогодишњег рада на развоју јединства и слоге народа наше отаџбине”, пренео је сајт ДУМ-а изјаву духовног вође руских муслимана.

У образложењу је речено да је патријарх Кирил дао „велики лични допринос дугогодишњем развоју и учвршћивању међуконфесионалних односа између Руске православне цркве и исламског света, да је неуморно испољавао бригу о међунационалном и међуконфесионалном миру и хармонији у Русији”.

На свечаној седници МСР у Малахитној сали хотела „Даниловски” у Москви, којој је председавао патријарх Кирил и на којој су присуствовали и представници јеврејске и будистичке верске заједнице, Гајнутдин је рекао да су муслиманима блиске патријархове речи изречене у мају ове године у Казању на састанку Групе за стратешку визију „Русија – исламски свет” и цитирао их:

„Православни хришћани и муслимани су позвани да брижљиво чувају своје моралне вредности, да следе идеале добра, љубави, милосрђа, правде и узајамног поштовања. Ми, и хришћани и муслимани, знамо и исповедамо да је Бог истински творац света и једини законодавац. Тамо где су на Бога заборавили царује зло као норма људског понашања.”

Делегације патријаршије и муфтијата већ раде заједнички, а разне аспекте сарадње разматрале су 20. новембра.

„Садашња епоха безусловно ће ући у историју човечанства као епохални преломни моменат – уједињавање Русије и исламског света око традиционалних духовно-моралних вредности, око привржености традиционалном моралу. Убеђен сам да смо ми, духовни пастири својих народа, дужни да подржавамо ту намеру и да идемо путем слоге, обједињавања. Сад је баш онај тренутак кад је нашој отаџбини потребно јачање савеза између православља и ислама”, пренео и сајт Руске православне цркве речи муфтије Гајнутдина.

И главни рабин Русије Адолф Шајевич залаже се за исте вредности: „Дужни смо да подржимо сва настојања, све што се ради у савременој Русији да бисмо показали свету да смо несаломиви, да смо заједно у свакој ситуацији. Уверен сам да ће наше јединство, које траје дуго година, дати резултате.”

Опуномоћени представник Будистичке традиционалне санге Русије у Москви „Дид Хамбо” лама Дашинима Содномдоржијев нагласио је: „Религија не само што није отишла из јавног живота, него, напротив, баш верници играју важну, консолидујућу улогу у стварању одговорног грађанског друштва. Традиционалне моралне вредности су основни и временом проверени темељ изградње друштва.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име