Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Поштовани радници, уважени послодавци, цијењени суграђани,

Руководећи се општим грађанским и људским правом на достојанство, рад и одмор сматрам да од 1.1. 2024. године треба забранити рад недјељом у области трговине.

Изузетак су драгстори који су дужни да поштују Закон и раде 24 часа како су и регистровани, или да се пререгиструју уколико не поштују ту одредбу, као и апотеке, које треба да се договоре о распореду која је када дежурна апотека.

Такође да се рад трговачким радњама у вријеме државних празника усклади са радом јавног сектора. Изузетак су пекаре, месаре и апотеке чије је радно вријеме у дане државних празника треба да буде скраћено до 12 часова, односно када ради само дежурна апотека. Недјељом и државним празником несметано могу да раде угоститељски објекти.

Овај мој приједлог ће се наћи пред одборницима Скупштине општине Соколац на наредној сједници Скупштине крајем овог мјесеца.

Закон о трговини Републике Српске, између осталог, у члану 26. дефинише да су локалне заједнице те које одређују радно вријеме трговинских објеката.

Јединице локалне самоуправе утврђују радно вријеме, распоред дневног и седмичног радног времена продајних објеката, радно вријеме у дане државних празника и нерадних дана у којим је трговац дужан пословати, те радно вријеме за тржнице, сајмове, изложбе и друге повремене начине обављања трговине.

Када је у питању Закон о раду Републике Српске, он у члану 78. дефинише седмични одмор који се, у правилу, користи недјељом, уз одређене изузетке.

Радник има право на седмични одмор у трајању од најмање 24 часа непрекидно којем се додаје најмање осам часова одмора из члана 77. став 1. према унапријед одређеном распореду. Седмични одмор се по правилу користи недјељом. Послодавац може да одреди други дан за коришћење седмичног одмора ако природа посла и организација рада то захтијева.

Ако је неопходно да радник ради на свој седмични дан одмора, послодавац је дужан да му обезбиједи одмор из става 1. овог члана у току наредне радне седмице.

Свјесни смо да ће ово утицати на неке наше навике када је у питању одлазак у трговину. Мораћемо да порадимо на нашој заборавности, па да правимо спискове прије куповине. Мораћемо схватити да је државни празник државни празник за све, а не за неке. Па ћемо онда научити да суботом купујемо и правимо набавку, да дан уочи празника купимо све што нам је потребно, а Бога ми и да не морамо све увијек ни да купимо баш у недјељу и на државни празник. Чекаћемо понедјељак, сванути мора.

Поштовани суграђани ова одлука представља напор да се радницима у трговини омогући дан за одмор. Да би квалитетно могли да проведу вријеме са својим породицама и пријатељима, да би дјеца имала родитеље мало више за себе.

Јер људи су најпречи и вриједи се борити.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име