Председник Србије Александар Вучић, поводом обележавања почетка рада Гасног интерконектора Србија-Бугарска, у Нишу је домаћин председнику Азербејџана Илхаму Алијеву, председнику Бугарске Румену Радеву и шефу Делегације ЕУ у Србији Емануелу Жиофреу.

Почео рад интерконектора

Председници Србије, Бугарске, Азербејџана и шеф делегације ЕУ пустили су у рад интерконектор.

Жиофре: Данас обележавамо важну прекретницу у јачању српске енергетске безбедности

Шеф делегације ЕУ казао је да данас обележавамо важну прекретницу у јачању српске енергетске безбедности диверсификацијом енергетског снабдевања.

Каже да је ЕУ снажно подржала овај пројекат како би “окончала зависност Србије од руског гаса”.

– Србија постаје отпорнија – тврди он.

Председник Радев: Плодоносна сарадња између Србије, Бугарске и Азербејџана

Председник Бугарске каже да је ово много више од инфраструктурног пројекта, да је симбол успешне и плодоносне сарадње између Србије, Бугарске и Азербејџана и симбол растућих технолошких капацитета.

Каже да та сарадња води одрживом економском расту региона и израза воље да заједно градимо нашу “европску будућност”.

Честитао је Вучићу и рекао да он и председник Алијев могу да кажу из свег срца да у свакој посети Србије види напредак и вољу за модеран развој Србије.

Истиче да види пажњу да се побољша инфрастуктура и мрежа путева у Србији, а да свака модернизација Србије значи и Бугарској.

– Хвала вам господине председниче на вашим залагањима – рекао је он Вучићу и додао да данас мењамо енергетску мапу Европе.

Председник Алијев: Србија и Азербејџан су стратешки партнери

Алијев се захвалио “драгом пријатељу Александру” на позиву, а за Србију је рекао да је “прелепа земља”.

Каже да су Србија и Азербејџан стратешки партнери и да две земље брзо развијају своје односе.

– Мој лични однос и пријатељство са Александром су допринели развоју сарадње. Под његовим руководством Србија се развија, следи независну политику, а то је политика која служи интересима српског народа. Одушевљени смо његовим постигнућима – казао је Алијев.

Истиче и да је данашња церемонија “церемонија пријатељства и партнерства”.

– Овај догађај ће допринети енергетској безбедности и Србије и Бугарске, али и Европе – казао је он.

Србија је девета земља у коју Азербејџан извози гас, нагласио је он.

– Уверен сам да ће овај интерконектор допринети индустријском развоју Србије. Азербејџан ће до 2027. удвостручити свој извоз гаса у Европу, с фокусом на више од 8 милијарди кубних метара који су извезени до сада и са намером да се ове године постигне циљ од 12 милијарди кубних метара, што је 50% укупног извоза ове земље – казао је.

Током боравка у Нишу, планирани су и одвојени билатерални сусрети председника Вучића са председницима Азербејџана и Бугарске, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

Предвиђен је и приказ опреме и способности јединица Војске Србије – противдронских ПВО система, беспилотних и управљаних ваздухопловних и земаљских борбених платформи, као и способности падобранских и специјалних јединица, додаје се у саопштењу.

Завршетком радова на гасоводу до Бугарске омогућиће се сигурније и стабилније снабдевање Србије гасом из различитих извора, посебно из Азербејџана. Изградња новог гасовода у дужини од 109 километара од Ниша до Димитровграда трајала је 12 месеци. Укупна дужина двосмерног гасовода Србија-Бугарска је 170 километара, од Новог Искара, у близини Софије, до Ниша.

Србија је потписала уговор о интерконекцији са Булгартрансгасом и комерцијални уговор о снабдевању до 400 милиона кубних метара гаса из Азербејџана до краја 2024. године. Укупна вредност гасног интерконектора Ниш – Димитровград – Бугарска, износи 85,5 милиона евра.

Пројекат је финансиран делом кроз бесповратну помоћ ЕУ, у висини од 49,6 милиона евра, као и 25 милиона евра повољног кредита Европске инвестиционе банке који ће Србија плаћати за део гасовода који пролази кроз Србију.

Република Србија је за овај пројекат издвојила 15 милиона евра и 7,5 милиона евра за припремне радове и пројектовање. Гас чини 13 одсто потрошње примарне енергије у Србији и до сада је могао да се добије само са две улазне тачке, преко гасовода Балкански ток и из Мађарске.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име