Болнице и здравствене установе широм Украјине последњих недеља сусрећу се са драстичним повећањем инфекција због отпорности на антибиотике, због чега су Светска здравствена организација и амерички Центар за контролу болести (ЦДЦ) упозориле Кијев да епидемија потенцијално представља опасност за цео свет.

„Реч је о кризи која захтева хитно деловање, чак и током трајања сукоба, зато што нас је слично искуство из других ратних зона научило да прекасно одговарање на опасност тог типа може имати изузетно негативне дугорочне последице не само за локалне цивиле, већ и за цео свет“, пише у отвореном писму дотичних институција.

Отпорност на антибиотике

О чему се заправо ради? Званичници украјинског Завода за јавно здравство провели су истраживање у три регионалне болнице – Трнопољу, Хмељницкију и Виници. Од 353 испитана пацијента, испитивачи су код њих 50, односно 14 посто, открили инфекције које су добили током боравка у здравственим установама.

Од заражених пацијената, њих чак 60 посто имало је патоген отпоран на широки спектар медикамената. Поређења ради, пре рата се радило о тренду који је био око 6 посто. Прелиминарном детекцијом проблема установљен је низ пропуста, од хигијене руку здравствених радника који санирају ране задобијене на ратишту, до „вишеструких изазова“ у опреми лабораторија и операционих сала. Такође, процена биосигурности је на „субоптималном нивоу“.

Посебан извештај америчког ЦДЦ-а из августа наводи да је само код једног украјинског пацијента нађено чак шест засебних бактерија отпорних на лекове. Светска здравствена организација упозорава да такве инфекције сматрају једном од највећих опасности за глобално јавно здравље. Наиме, према подацима из 2019. због тога је умрло више од милион људи широм света.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име