43. п.н.е. Умро је Марко Тулије Цицерон, римски политичар, писац и чувени говорник.

1815 Стрељан је Мишел Неј (Мицхел Неy), најчувенији Наполеонов маршал. За заслуге у одбрани Француске, у време рестаурације Луја XВИИИ добио је титулу пера (1814). По повратку Наполеона у марту 1815. (Наполеонових Сто дана) вратио се у његову службу и командовао гардом у бици код Ватерлоа. После Наполеоновог пораза, ухваћен је у бегу, оптужен за издају и осудјен на смрт.

1914 Скупштина Србије усвојила је у Нишу у Првом светском рату Декларацију о уједињењу јужних Словена у заједничку државу. То је било први пут да српска влада југословенско уједињење поставља као приоритетан циљ српске државне политике.

1941 Јапански авиони напали су америчку поморску базу у Перл Харбуру на Хавајима и уништили велики број авиона и бродова, што је убрзало одлуку САД да се укључе у Други светски рат.

1941 Велика Британија је у Другом светском рату објавила рат Мадјарској, Румунији и Финској, земљама које су као чланице Тројног пакта учествовале у агресији на СССР.

1946 Скупштина ФНР Југославије донела је закон о национализацији којим су обухваћена сва већа приватна предузећа. Тиме је ликвидиран и инострани капитал, који је у индустрији и рударству предратне Југославије учествовао са око 50 одсто.

1949 Чанг Кај-шек (Цхианг Каи-схек) је на острву Тајван (Формоза), где је са остацима своје војске побегао након пораза од Народнослободилачке армије Кине, прогласио државу и установио владу.

1965 Васељенски патријарх Атенагора И и папа Павле ВИ укинули су медјусобну екскомуникацију две цркве којом је 1054. почео раскол двеју хришћанских цркава.

1970 Убедљива победа на изборима у Источном Пакистану Авами лиге, поборника аутономије Бенгала (касније Бангладеш), довела је до дубоке кризе измедју Источног и Западног Пакистана, која је наредне године ескалирала у градјански рат.

1971 Совјетска васионска капсула почела је да шаље радио и телевизијске сигнале с Марса.

1974 Кипарски председник архиепископ Макариос ИИИ тријумфално је дочекан на Кипру који је напустио 15. јула 1974. после државног удара. Преврат на Кипру организовали су грчки официри, али нису успели да задрже власт.

1975 Индонежанска армија је ушла у Источни Тимор где је, након укидања тровековне португалске колонијалне власти, избио градјански рат.

1985 Умро је енглески писац Роберт Грејвс (Гравес), истраживач грчке и јеврејске митологије, који је светски углед стекао историјским романом „Ја, Клаудије“ и делом „Грчки митови“.

1988 Совјетски председник Михаил Горбачов објавио је у УН унилатерално смањење совјетских трупа, тенкова, борбених авиона и артиљерије.

1988 У земљотресу у Јерменији погинуло је више од 25.000 људи, 12.000 је повређено, а пола милиона остало без домова. Уништено је десет одсто јерменске индустрије.

1992 Влада Индије забранила је фундаменталистичке покрете после нереда у којима је погинуло најмање 400 Хиндуса и Муслимана. Током нереда разорена је џамија у Ајодји.

1993 Умро је Феликс Уфуе Боањи (Фелиx Хоупхоует-Боигнy), први председник Обале Слоноваче од стицања независности 1960. и једини афрички председник који је 33 године непрекидно био на власти.

1995 Сонда с америчког васионског брода „Галилеј“ је ушла у атмосферу Јупитера и 75 минута слала податке пре него што се распала.

1996 Председник Алжира Лиамин Зеруал (Лиамине Зероуал) озаконио је својим потписом уставне реформе којима се забрањују политичке партије засноване на религији.

1997 Након неуспелих избора у септембру, у Србији су поновљени избори за председника Републике на којима поново ниједан кандидат није добио потребну већину гласова. У други круг су ушли кандидати Социјалистичке партије Србије Милан Милутиновић и Српске радикалне странке Војислав Шешељ, а за председника је 21. децембра изабран Милан Милутиновић.

2001 У градјанском рату у Авганистану талибани су предали своје последње упориште Кандахар.

2002 Ирак је инспекторима УН предао документ о ирачком оружју за масовно уништење као и о војној индустрији, што је захтевано новембарском Резолуцијом Савета безбедности.

2003 Бивши председник Никарагве Арнолдо Алеман проглашен је кривим за превару, прање новца и злоупотребу јавних фондова и осудјен на 20 година затвора.

2004 Хамид Карзаи је положио заклетву као први председник Авганистана изабран на слободним изборима.

2005 Хашки бегунац, хрватски генерал Анте Готовина, ухапшен је у Шпанији на Канарским острвима. Он је био у бекству од јула 2001. због оптужби Хашког трибунала за злочине против човечности над Србима током војне операције „Олуја“.

2007 Умро је један од највећих светских композитора друге половине 20. века Карлхајнц Штокхаузен (Карлхеинз Стоцкхаусен).

2009 У Копенхагену је отворена конференција Уједињених нација о клими на којој су представници 192 земље преговарали о споразуму који би требало да успори глобално загревање.

2015 На парламентарним изборима у Венецуели по први пут већину је добила широка опозициона коалиција Демократско јединство (МУД) и то после 16 година од владавине социјалистичког председника Уга Чавеса.

2018 Анегрет Крамп-Каренбауер (Аннегрет Крамп-Карренбауер) блиска сарадница немачке канцеларке Ангеле Меркер, изабрана је за нову лидерку Хришћанско демократске уније (ЦДУ), победивши у другом кругу предводника десне струје Фридриха Мерца (Фриедрицх Мерз).

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име