Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је на предавању у Београду да је дух савременог доба испуњен индивидуализмом, хедонизмом и егоизмом и да такав инстинкт савременог човјека без баланса, идеје и љубави не може уродити плодом.

– Тај дух који данас доминира планетом нагони човека да поред себе и око себе не види никога. Индивидуализам у међусобним односима и жеља да све буде подређено једино и само нама доводи не само до тога да свог ближњег сматрамо у најмању руку конкурентом и за свог непријатеља – рекао је патријарх Порфирије на синоћњем предавању у Дому културе Студентски град.

Он је упозорио да посљедице оријентације ка индивидуализму јесу отуђеност савременог човјека, посебно у великим градовима, затим експлоататорски однос према човјеку и инсистирање на правима појединца, саопштено је из СПЦ.

– Такав инстинкт савременог човека без баланса, без идеје и што је најпогубније без љубави не може уродити плодом. Штавише, тај егоистични имплус човека води у рат! Потпуно сам, ограђен дебелим зидовима које је сам изградио око себе, испуњен гневом, незадовољством, љубомором човек ствара предукус самог пакла. Нажалост, брине нас чињеница да је такво стање захватило и породицу – рекао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да подвиг подизања и очувања породице у складу са јеванђељским вриједностима које подразумијевају жртву за друге и потпуну отвореност за друге, јесу вриједности које позивају човјека да „распне свој егоизам и индивидуализам“ како би ближњег видио као свог вјечног сапутника и брата чије достојанство мора да чува и поштује.

Патријарх Порфирије закључио је да је љубав једини лијек против егоизма и једини пут у смисао живота који се може остварити само кроз ближњег.

Једночасовно предавање о теми „Једни другима смо потребни“ пратило је неколико стотина академаца, који су до посљедњег мјеста испунили Велику салу Дома културе Студентски град.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име