На увоз електричних аутомобила у БиХ ни наредне године се неће плаћати царина, док ће за хибридне она бити три пута мања, са чиме држава наставља стимулисати електромобилност.

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ припремило је Приједлог одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа при увозу нових електричних и хибридних аутомобила до краја 2024. године која би ускоро требала да се нађе на некој од наредних сједница Савјета министара БиХ.

„Примјеном повољније царинске стопе стимулисао би се увоз ове врсте аутомобила од чега би БиХ имала вишеструку корист како са аспекта смањења загађења зрака и заштите животне средине тако и са аспекта подизања степена безбједности саобраћаја“, наводе из министарства образлажући свој приједлог.

Додају да одлука доприноси изједначавању тржишних услова за све увознике и дистрибутере у БиХ, без обзира гдје се производе возила бренда који заступају.

Такође, ова одлука представља наставак примјене постојеће одлуке која је на снази до краја ове године.

„Тиме ће се осигурати континуитет примјене ниже царинске стопе приликом увоза нових електричних и хибридних аутомобила“, наводе у министарству.

Иначе, без обзира на рок примјене, Савјет министара је себи оставио за право да ослуку два пута годишње преиспита и преиначи уколико она не буде у интересу домаће привреде и грађана.

Подаци показују да је увоз електричних аутомобила активирањем ових олакшица експлодирао.

Тако је за 11 мјесеци ове године вриједност увоза била 15 милиона марака, док је прошле године увоз износио скромних три милиона марака.

Слични трендови биљеже се и код хибридних аутомобила. У прошлој години увоз је за 11 мјесеци износио 28 милиона КМ, док је у овој години то 71,2 милиона КМ, што указује на позитивне ефекте одлуке о смањењу и суспензији царина.

Секретар удружења за електромобилност у Привредној комори Федерације БиХ Анела Карахасан каже да су ови подаци најбољи примјер колики позитиван ефект је остварен и колико је битно да се одлука о царинама продужи и за наредну годину.

Наводи да суспензија царина доводи и до позитивних трендова и запошљавања у аутомобилској индустрији.

Наиме, напомиње она, сваки овлаштени заступник и трговац аутомобилима мора по захтјевима принципала, као и сигурносним разлозима и специфичностима руковања електричним возилима, запослити додатно особље, нарочито у сервисима.

„Захваљујући усвојеној одлуци код многих овлаштених заступника забиљежено је и повећање броја нових возила, поред већ споменутог запошљавања“, рекла је Карахасан за КАПИТАЛ.

На све то одлука је свакако значајна и са аспекта обнављања возног парка у БиХ и еколошког становишта на путу декарбонизације и испуњавања обавеза које је БиХ преузела потписивањем Зелене агенде.

Говорећи о инфраструктури она наводи да и даље постоје баријере везано за пуњаче и пунионице електричних аутомобила јер је потребно исходовање грађевинске дозволе што знатно успорава и усложњава процес. Унско – сански кантон једини је у којим тих баријера нема.

„Упркос тим баријерама, у БиХ је нешто више од 300 пунионица и већином су тзв. споре АЦ пунионице уз угоститељске објекте и тржне центре“, закључује Карахасан.

Иначе, поред укидања царина, Федерација БиХ из буџета финансијски помаже купце нових аутомобила који иду на електро погон.

Међутим, испоставило се да новчану подршку користе углавном они који немају финансијских проблема.

Тако је недавно објављена одлука о избору корисника подстицаја за куповину електричних и хибридних аутомобила, а скоро пола милиона марака подијелие су судије Суда БиХ, угледни доктори, дјеца политичара, професори.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име