Бокс је, у ствари, вјештина у којој стичемо поштовање према свима, према другим људима, и сви боксери су доста смиренији људи од оних који се не баве овим спортом, наводи Марија

Осамнаестогодишња боксерка Марија Амовић, члан Боксерског клуба “Гласинац” са Сокоца, постала је првакиња Републике Српске у категорији омладинке до 60 килограма и добитник је пехара за најбољу боксерку у свом узрасту.

Тренер овог соколачког боксерског клуба Предраг Бартула истиче за Срну да је Марија у посљедње двије године и првакиња БиХ у категорији омладинке до 60 килограма, а уколико настави са добрим резултатима наредне године би могла да наступа и на међународној сцени.

Амовићева је на Појединачном првенству Републике Српске почетком новембра побиједила Милицу Гудељ из Боксерског клуба “Пит бул” из Требиња у категорији омладинке до 60 килограма и постала првакиња Српске, те је проглашена за најбољу омладинку на овом првенству.

Марија за Срну наводи да бокс у “Гласинцу” тренира непуних шест година, те да је од првог доласка у просторије клуба са другарицом то препознала као свој спорт.

Амовићева тврди да је бокс племенита вјештина, те да нису тачни стереотипи да је то спорт у којем има туче и насиља.

“Бокс је, у ствари, вјештина у којој стичемо поштовање према свима, према другим људима, и сви боксери су доста смиренији људи од оних који се не баве овим спортом”, каже Марија.

Она напомиње да је у почетку мање времена проводила на тренингу, али након што су почеле стизати прве медаље бокс је све више привлачи.

Амовићева тренира пет дана седмично по 60 минута, а викенд је слободан, тако да има мјеста и за дружење.

Она наводи да је освајала медаље и на Првенству БиХ, примала похвале на боксерским турнирима, али да је прва половина ове године протекла без много мечева.

Марија истиче да је у фебруару у једном од кола лиге изгубила меч, али је већ 5. новембра на Појединачном првенству Републике Српске у Милићима освојила златну медаљу у својој категорији и пехар за најбољу омладинку.

На једном од ранијих првенстава Српске Амовићева је добила и пехар за најборбенијег такмичара.

Марија изгубљени меч прихвата као нешто што се дешава на сваком такмичењу, а посебно када буде поражена од вјештије боксерке, јер је, како каже, част изгубити од бољег јер тако постаје свјесна колико вриједи и колико може да научи из тог сусрета.

Она истиче да ју је недавно пријатно изненадила група пријатеља из њеног четвртог разреда гимназије општег смјера у Средњошколском центру “Василије Острошки” на Сокоцу, када су изразили “дирљиво разумијевање за њену мању модрицу на оку”. Али, кад су чули да је уз то дошло и злато, честитали су омладинској првакињи Српске.

“За постизање добрих резултата није потребан само таленат, него редован и посвећен тренинг на коме треба добро памтити препоруке тренера”, указује Марија Амовић.

Марију већ у јануару очекује велики боксерски турнир у Србији, на којем ће још једном одмјерити своју вјештину “укрштања рукавица”.

Њену одлуку да се бави боксом подржали су родитељи и млађа сестра Маријана, као и намјеру да се бави пословима граничне полиције, након завршене гимназије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име