Послије четири дана примирја из заточеништва је пуштено 50 Израелаца које је Хамас отео 7. октобра. У замену за њих Израел је пустио 150 Палестинаца које је држао у затвору. Сви ослобођени у размјени су углавном жене и деца. Очекује се да Израел потврди продужење примирја за још два дана, за шта Катар и САД тврде да је договорено. У заточеништву Хамас поред мушкараца и жена држи још деветоро израелске дјеце.

Израел је добио списак израелских талаца који Хамас треба да ослободи данас, саопштила је канцеларија премијера Бенјамина Нетанјахуа.

Списак талаца се тренутно прегледа и „у овом тренутку се достављају обавјештења породицама оних који ће бити ослобођени након више од 50 дана које су провели као таоци у Гази“, истакнуто је у саопштењу.

Није наведен број талаца који ће бити пуштени данас као дио споразума о продуженом примирју који је постигнут у понедјељак.

Од петка је ослобођено 50 израелских талаца у оквиру почетног договора о четвородневном примирју у борбама у Гази и ослобађању по три палестинска затвореника за сваког израелског таоца. Као резултат паралелних преговора које је водио Катар, Хамас је такође ослободио 17 Тајланђана, једног Филипинаца и једног руско-израелског држављанина.

Израел и Хамас јуче су се сагласили да продуже привремено примирје за два дана, отварајући тиме пут за ослобађање још око 20 људи које палестинска милитантана група држи као таоце.

Израел није званично потврдио да ће примирје са Хамасом бити продужено на још два дана иако су званичници Катара, САД-а и УН-а поздравили одлуку о продужењу примирја.

Хамас је саопштио да ће током дводневног примирја пустити још 20 талаца које је из Израела отео 7. октобра.

Четвртог дана примирја у Појас Газе је ушло 200 камиона помоћи и 4 цистерне са горивом, али из агенција УН које дистрибуирају помоћ кажу да недовољно помоћи стиже на сјевер Газе која је претрпила највећа разарања у рату који траје више од 50 дана.

Ситуацију у Појасу Газе додатно отежавају киша и лоше вријеме, а велики број цивила склоништа тражи међу рушевинама порушених зграда.