Поштовани пољопривредници, уважени грађани општине Соколац,

Будући да сам добио информације да појединци из удружења произвођача млијека позивају на протесте испред зграде Општине Соколац, желим да јавност, али и пољопривреднике који су овим позивом доведени у заблуду, информишем и обавијестим да простест нема оправданост и да Општина Соколац не даје концесије. Концесије даје Влада Републике Српске.

Влада је питала за мишљење општину Соколац о сопственим намјерама да након продаје фарме ТЦ Зона компанији АС Холдинг из Тешња пренесе концесију на новог власника. Ми немамо ни један разлог да будемо против овога приједлога Владе. Пословање фарме је оживјело након што је 2014. године запуштену пријератну фарму за 232.300 КМ купило бањалучко предузеће ТЦ Зона. Када су купили фарму била је поприлично девастирана. Обновили су штале за 240 музних грла, набавили систем за мужу од фирме Де Лавал од 120.000 КМ. Такође су реновирали објекат породилишта, објекат мљекаре и дио телећарника. Инвестиција је износила близу 400.000 КМ. Уз све то из Аустрије је увезено 60 високостеоних јуница које су плаћене 300.000 КМ. Тада је на фарми било запослено десет радника, од тога један доктор ветерине, један магистар економије, један ветеринарски техничар, пољопривредни инжењер и физички радници. Сада је фарма добила нове власнике који настављају дјелатност и до „ТЦ Зоне“ је и договора са Владом о стању концесије коју има „ТЦ Зона“, будући да није у стечају може да задржи концесију и даље, а може да је у сагласности са Владом пренесе на нове власнике фарме.

Удружење „Благо Романије“ није имало примједби на одлуку Владе, није се нико обраћао за то земљиште, нису тражили састанак по овом питању, али ето организује протест због мишљења Општине Соколац. Овим јасно потврђују да су исполитизовани, да су допустили да буду увучени у политичке игре и игрице.

Захтјеви о повлачењу сагласности су беспредметни јер независно од мог мишљења и става Општине Соколац одлука Владе је донесена.

О мом ангажману када је у питању пољопривредна производња, конкретно мљекарство нећу говорити јер то пољопривредници али и грађани добро знају. Амбијент који од 2012. године, од када сам на челу општине Соколац стварамо, довео је до тога да пољопривредици у Сокоцу буду узор многима. Повећање производње је резултат рада домаћина, више од 180 мини фарми, али и рада администрације која је пружала и пружа несебичну подршку.

Од диверзификације откупа довођењем мљекаре Пађени, преко набавке стеоних јуница, лактофриза, објеката за откупне станице, брендирања Скоруп кајмака, преко помоћи удружењима и Ветеринарској станици у Сокоцу, као центру не само за здравствену заштиту животиња већ и едукацију пољопривредника. Све то довело је и до проширења капацитета и до настанка „Ветгарда“ једног од понајбољих ветеринарских центара у овом дијелу Српске који има апсолутну подршку општине Соколац.

Када општина Соколац није била у могућности да помогне пољопривреднике исплатом подстицаја за млијеко, помагала изнајмљивањем 22 лактофриза за произвођаче у овој локалној заједници, што је олакшавало чување сировог млијека.

Током великих сњежних падавина локална управа је давала и даје приоритет у чишћењу локалних путева на правцима који воде до произвођача млијека, како би помогли у редовној испоруци мљекарама. О рјешавању проблема са водом, канализацијом и другом инфраструктуром да и не говорим.

Желим да напоменем да је концесија ТЦ зони издата 2016. године на 15 година. Дакле концесија тече већ седам година, током којих 25 мини фарми у Сокоцу нису биле угрожене већ су и повећавале производњу.

Како је онда могуће да су данас постале угрожене?

Могуће је јер су допустили да буду изманипулисани, јер им је пажња усмјерена у погрешном правцу. Поглед им је замагљен да не желе да виде подстицаје који се дијеле селективно и по партијској припадности, те субвенционисане тракторе које добијају они који имају и по неколико плата из буџета.

Начелник општине Соколац
Милован Бјелица

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име