Фото: Страхиња Аћимовић / Тањуг

Радови на изградњи брзе саобраћајнице Слепчевић‒Бадовинци код Шапца званично су започети јуче. Почетку радова присуствовао је председник Александар Вучић, који је нагласио да је реч о изузетно важној деоници која Србију додатно повезује са Републиком Српском.

Деоница је дуга 15,4 километра, наставак је брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице и имаће две саобраћајне траке које ће омогућити максималну брзину кретања од 100 километара на час, што значи да ће се од Београда до Бијељине стизати за сат и пет минута.

Почетку радова присуствовао је и председник Републике Србије Александар Вучић, који је поручио да је реч о изузетно важној деоници која Србију додатно повезује са Републиком Српском.

– Ни у Титово време нису грађени путеви у том правцу, према Републици Српској, тачније Босни. Као да су намерно хтели да нас удаље. Срећан сам и поносан што Срем и Мачва добијају овакве путеве. Људи ће сада моћи брже да се крећу и онда ће Бијељина бити везанија за Београд него за било шта друго. Даље су планови да се иде ка Брчком и Бањалуци, па онда и за Тузлу и Сарајево – рекао је Вучић.

Стратешки значај

Он је истакао да ће се са изградњом брзе саобраћајнице од Слепчевића до Бадовинаца, односно преко граничног прелаза Павловића мост, стизати знатно брже и лакше. Тако ће се побољшати и промет људи и робе, али и успоставити много боља повезаност са Републиком Српском.

– До сада се од Шапца до граничног прелаза Павловића моста пролазило магистралним путем преко Богатића у дужини од око 30 километара. Годишње преко овог прелаза пређе око 800.000 путника, а у време сезоне на дневном нивоу око 5.000. Сада ће бити знатно брже и знатно краће, и то за само 15 минута од Слепчевића – истакао је председник и додао:

– Успевамо да се повежемо пре свега са Семберијом. За две или три године од Бијељине до Београда стизаће се за сат и пет минута. Надам се да ћемо и те граничне прелазе успети да отворимо што шире, у складу са Отвореним Балканом, како бисмо омогућили да се људи брже крећу.

Уговор потписан пре две недеље

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић потписао је пре две недеље уговор за изградњу ове саобраћајнице са азербејџанском компанијом „Азвирт“, која ће заједно са српским партнерима имати задатак да одмах почне радове.

Ова саобраћајница наставак је брзе саобраћајнице од Шапца до Лознице, која се гради и биће завршена до краја наредне године. Тако ћемо брзим саобраћајницама повезати два гранична прелаза између Србије и Босне и Херцеговине – Шепак и Павловића мост – навео је Весић и додао да ће БиХ и Република Српска бити још боље саобраћајно повезане са Србијом.

Подсећамо, у оквиру овог пројекта 14. октобра ове године пуштен је у саобраћај ауто-пут од Руме до Шапца са мостом преко реке Саве, у дужини од 24,6 километара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име