Фото: Инстаграм Будућност Србије

Медији у власништву Јунајтед групе већ годинама воде отворену кампању против председника Србије Александра Вучића иако покушавају да се представе као објективни и непристрасни у свом извештавању.

У овој кампањи Н1 и Нова С су чак и за своје стандарде отишле корак даље, усмеривши сву енергију у креирање садржаја који би председника Александра Вучића и власт Српске напредне странке у представио у негативном светлу.

То показују егзактни подаци произашли из мониторинга једне агенције која се бави анализом извештавања медија у предизборној кампањи, а чије је податке пренело неколико београдских медија, наводећи да се из извештаја види намера Драгана Шолака да утиче на јавно мњење против Александра Вучића, користећи своје ресурсе као платформу за најгоре увреде јер очигледно да резултате Александра Вучића није могуће оспорити.

Како се наводи, Н1 и Нова С су сате програма посветиле негативној кампањи против председника Србије Александра Вучића, газећи све новинарске, етичке и моралне стандарде.

Према подацима мониторинга, у периоду од 1. до 25. новембра, телевизија Н1 је у свом изборном програму, који је трајао нешто више од 92 сата, чак 69.95 одсто времена, односно 64 сата, 54 минута и 12 секунди, посветила садржају који је Александра Вучића приказивао негативно. Остатак изборног програма, који је трајао око 27 сати, био је посвећен другим темама.

Сличан тренд забележен је и на телевизији Нова С у периоду од 1. до 24. новембра. Од укупно 88 сати и 53 минута изборног програма, 61.21 одсто времена, односно 54 сата, 23 минута и 39 секунди, искоришћено је за садржај који председника Вучића ставља у негативан контекст. Остатак времена, односно 34 сата, 29 минута и 54 секунди, другим темама из кампање.

Анализа изборног програма телевизија Н1 и Нова С које су у власништву Драгана Шолака, открива очигледан и систематски приступ у представљању Александра Вучића искључиво у негативном светлу. Ови подаци не само да потврђују пристрасност ових медија, већ и указују на стратегију која прелази границе обичне политичке критике, трансформишући се у непрекидну кампању усмерену против једног човека и листе коју предводи.

Овакво извештавање не само да доводи у питање етичке стандарде новинарства већ и указује на потенцијалну опасност која произлази из медијске манипулације и једностраног приказивања политичке стварности. Интересантно је и да су Шолакове телевизије пре месец дана истакле да неће емитовати политички маркетинг, а оно што грађани својим очима могу да виде и својим ушима чују је нешто потпуно супротно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име