1572 – Умро је шкотски протестантски реформатор Джон Нокс (Јохн Кноx), следбеник Калвина (Цалвин), оснивач Шкотске презбитеријанске цркве и аутор „Историје Реформације у Шкотској“.

1632 – Рођен је холандски филозоф јеврејског порекла Барух де Спиноза (Баруцх), један од најзначајнијих и најдоследнијих представника рационалистичке и монистичке филозофије. Нјегова мисао, изнета у капиталном делу „Етика“, извршила је веома значајан утицај на европску филозофију. Критички однос према Библији и Талмуду изазвали су гнев у теолошким круговима, а јеврејска заједница га је анатемисала и искључила из својих редова.

1642 – Холандски морепловац Абел Јансон Тасман (Јансзоон) открио је јужно од Аустралије острво и назвао га Ван Дименова Земља, које је касније њему у част названо Тасманија.

1729 – Рођен је руски генерал Александар Васиљевич Суворов, један од највећих војсковођа 18. века. Успешно се борио против Турака (1787-91), под његовом командом аустријско-руске трупе потиснуле су Французе из северне Италије 1799, када се прославио и преласком преко Алпа на повратку у Русију. Угушио је устанак Пугачова у Русији 1774. и устанак у Пољској 1794. У СССР-у је 1942. уведен орден Суворов за високе војничке заслуге.

1848 – Умро је британски државник лорд Мелбурн (Мелбоурне), премијер и повереник краљице Викторије (Вицториа) по којем је аустралијски град Мелбурн добио назив.

1859 – Објављена је књига енглеског природњака Чарлса Дарвина (Цхарлес Дарwин) „Порекло врста“. Нјегова револуционарна теорија еволуције изазвала је велике контроверзе у научним круговима, а црквени су изразили бојазан да ће књига подрити религијска веровања о постанку света.

1864 – Рођен је француски сликар и графичар Анри Тулуз Лотрек (Хенри Тоулоусе Лаутрец), мајстор литографије, сликар боемског Монмартра, атмосфере и ликова ноћног живота Париза с краја 19. века.

1883 – Рођен је српски писац Јован Јовановић Змај, једна од најмаркантнијих личности српског друштва у другој половини 19. века. Борац за национално и политичко ослобођење, члан Српске краљевске академије и драматург Народног позоришта у Београду (1890-98), уредник неколико часописа, напознатији је као дечији песник и аутор елегичних личних исповести („Ђулићи“, „Ђулићи увеоци“).

1916 – Умро је британски конструктор оружја америчког порекла Хајрем Стивенс Максим (Хирам Стевенс Маxим), изумитељ митраљеза (1884) који је по њему назван „максим“.

1929 – Умро је француски државник Жорж Бенжамин Клемансо (Георгес Бењамин Цлеменцеау), премијер од 1906. до 1909. и од 1917. до 1920, када се повукао из политичког живота. Због жустрине којом је деловао у парламенту као опозиција добио је надимак „Тигар“. У време Драјфусове афере објавио је 1898. у свом листу „Л’ Орор“ (Л’ Ауроре) знаменито Золино писмо председнику Републике „Оптужујем“. Један је од твораца Антанте и председавајући мировне конференције у Версају 1919.

1941 – Почела је немачка офанзива на град Ужице у Другом светском рату. Одступницу главног дела партизанских снага чинио је Раднички батаљон. Немци су заузели град крајем новембра, а током борби на Кадињачи, 14 километара западно од Ужица, погинуло је 180 бранилаца града.

1957 – У Мексико Ситију умро је чувени мексички сликар и комунистички активиста Дијего Ривера (Диего). Прославио се монументалним муралима у јавним установама у Мексику (124 фреске у палати Министарства просвете) и у САД.

1963 – Два дана после атентата у Даласу на председника САД Джона Кенедија (Јохн Кеннедy), Джек Руби (Јацк Рубy) је у полицијској станици убио из револвера Лија Харвија Освалда (Лее Харвеy Осwалд), који је био осумњичен за атентат.

1974 – Председник САД Джералд Форд (Гералд) и совјетски лидер Леонид Брежњев постигли су у Владивостоку привремени споразум о ограничењу офанзивног стратешког нуклеарног оружја.

1976 – У земљотресу који је разорио град Мурадије и стотине села на истоку Турске погинуло је око 5.300 људи, а 50.000 је остало без домова.

1989 – Под притиском масовних демонстрација у Прагу, комплетно руководство Комунистичке партије Чехословачке поднело је оставке, укључујући и генералног секретара Милоша Јакеша (Милос Јакес). На место генералног секретара партије дошао је Карол Урбанек.

1992 – На југу Кине срушио се путнички авион „Боинг 737“. У најтежој несрећи у историји кинеског ваздухопловства, погинула је 141 особа – сви путници и чланови посаде.

1995 – Ирци су на референдуму тесном већином (50,28 одсто) изгласали легализацију развода брака.

1998 – Председник СР Југославије Слободан Милошевић сменио је начелника Генералштаба Војске Југославије генерал-пуковника Момчила Перишића.

1998 – Генерал Емил Лахуд (Емиле Лахоуд), први председник Либана после окончања 15-годишњег грађанског рата у тој блискоисточној земљи, преузео је дужност шефа државе.

2000 – Око 900.000 људи протестовало је на улицама Барселоне због терористичких акција баскијске сепаратистичке организације ЕТА. На челу протестне колоне били су шпански премијер Хосе Мариа Азнар (Аснар) и други високи државни и политички званичници.

2000 – Југословенски председник Војислав Коштуница допутовао је у Загреб на Самит на врху држава југоисточне Европе и ЕУ. То је прва посета српског званичника Хрватској од распада бивше Југославије.

2003 – Врховни суд у Глазгову (Шкотска) осудио је на 27 година затвора либијског обавештајца Абдела Басета Али ал-Меграхија, који је 2001. проглашен кривим за учешће у рушењу Пан Ам-овог авиона на лету број 103 изнад језера Локерби у Шкотској 1998. године.

2004 – Председник Француске Жак Ширак допутовао је у прву званичну посету Либији од када је та држава 1951. стекла независност.

2005 – Умро је Пат Морита, јапанско-амерички глумац, познат по својој улози у филму „Карате кид“.

2006 – Умрла је америчка глумица, позоришна и филмска сценаристкиња Бети Комден (Беттy Цомден) легенда Бродвеја која је написала бројне хит позоришне и филмске мјузикле („Певање на киши).

2011 – Умро је познати фотограф Иво Етеровић, добитник око 200 признања, међу којима и посебно признање за врхунски допринос националној култури Србије. Био је и лични фотограф Јосипа Броза Тита.

2013 – У селу Шајкаш почела градња деонице гасовода Јужни ток у Србији, дуга 421 километар и вредна 1,9 милијарди евра.

2015 – Због инцидента на турско сиријској граници када је руски авион Су-24 оборио турску летелицу Ф-16, дошло је до затегнутих руско-турских односа. Турска је тврдила да је руски авион ушао у њен ваздушни простор, а Руско министарство одбране да је оборени авион летео искључиво у сиријском ваздушном простору.

2017 – У нападу екстремиста на џамију у северној провинцији на египатском Синајском полуострву погинуло је 305 особа.

2018 – На протестима покрета „Жути прслуци“ у Паризу који су у авенији Јелисејских поља поставили барикаде и сукобили се са полицијом, због насиља је приведено 130 особа. Припадници овог покрета протестују због најављеног повећања пореза на гориво.