Фото: РТС

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да су за српски народ непролазни и вјечни само Српска академија наука и уметности, Српска православна црква и српска држава.

У обраћању поводом Дана САНУ и 182 године њеног постојања, Вучић је истакао да се плаши да ће сљедећа година бити много тежа и лошија за цијели свијет, па и за Србију, имајући у виду изборе који ће бити одржани у свијету од Тајланда, САД, до Русије и Украјине.

Он је навео да ће они представљати прилику за промјене и ново успостављање вриједности на глобалном и политичком нивоу.

Вучић је додао да се плаши да ће сљедећа година бити најтежа у савременој српској историји, али и да вјерује да ће се велики дио потешкоћа и проблема завршити.

– Плашим се да нам та година доноси много више сукоба, много више немира него што је донијела претходна и ова година. Када то кажем, мислим и на сваку врсту угрожености нашег народа на Косову и Метохији, али и у Републици Српској и у многим другим дијеловима нашег региона – рекао је Вучић.

Он је истакао да је за Србију и српски народ излаз у томе да се инсистира на компромисним рјешењима, иако је познато да их други, а ни они који би да одређују судбину свијета не желе.

– И данас са сигурношћу могу да кажем без обзира на тежину проблема са којима се суочавамо, на величину и снагу притисака који ће бити само већи у наредном периоду да увијек морамо да тежимо компромису, али да не смијемо да се одрекнемо онога што је наше, не смијемо да се одрекнемо ни међународног јавног права, ни наше територије, ни нашег народа – рекао је Вучић.

Он је нагласио да Србија не би добила ништа, чак и да се одрекне онога што од ње траже, уз сва обећања која јој дају.

Ми не бисмо добили ништа ни на тактичком, ни на стратешком нивоу за нашу земљу. Важно је да чувамо оно што припада нашој земљи, сачувамо мир и да не угрозимо будућност земље и чекамо повољну прилику да са истином и правдом изађемо пред свијет – навео је Вучић.

Према његовим ријечима, за Србију је важно да сачува оно што јој припада и да покуша да сачува мир.

Он је рекао да ће држава подржати обнову зграде САНУ која ће бити хитно покренута, као и да ће покушати да дјела својих умјетника врати у земљу, да сачува своје насљеђе, али и будућност изградњом био и научих кампова.

Вучић је подсјетио на ријечи Николе Тесле о „великом духу открића“ и оснивање Друштва српске словесности, претече САНУ, те додао да је Французи чланове своје академије сматрају бесмртницима, али да је и код Срба духовнио високо изнад материјалног.

– Ово је наш храм наука и умјетности, ви сте ти врховни свештеници – рекао је Вучић, обраћајући се академицима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име