Неки су се радовали миру, други жалили што република Српсска није независна и што нема излаз на море, а један од данас актуелних политичара био је новинар који је 21. новембра 1995. први Бањалучанима јавио радосну вијест – да је рат окончан.

Тај, у то доба млади новинар, уредник и водитељ БиГ радија, зове се Игор Црнадак и данас је посланик у Народној скупштини РС и потпредсједник ПДП.

БиГ радио је био најслушанија радио станица у Бањалуци и околини, а Црнадак, који је и тада говорио енглески и пратио стране медије, имао је брејкинг њуз.

Многи Бањалучани још памте да је око 17 часова слушаоцима саопштио да је мир потписан и да се чека обраћање предсједника САД Била Клинтона.

Славље на улицама

И Антон Касиповић, ветеран међу политичарима у РС, био је 1995. године новинар и у редакцији “Гласа Српске” ишчекивао вијести из Дејтона.

Кад је вијест стигла настала је права бура одушевљења.

Док је Антон с колегама “паковао” прво мирнодопско издање новина након три и по године рата, у Господској, гдје су биле просторије “Гласа Српске”, увелико се славило, а раздрагани Бањалучани су упадали у редакцију да с новинарима подијеле радост.

– Задесио нас је мир и у том часу огромног растерећења и радости нико није размишљао шта он доноси. Важно је било само да људи, који су годинама живјели у рововима, долазе кући, својој дјеци – испричао је раније за Српскаинфо Антон Касиповић.

Рекао је да у том тренутку није ни слутио да ће једног дана постати министар и потпредсједник Владе РС.

Помијешана осјећања

Али, Младен Иванић, данас почасни предсједник ПДП, вјероватно је и те како размишљао о политици, јер је 1995. године, иако млад, био већ искусни политичар.

У предратној Социјалистичкој Републици БиХ он је крајем осамдесетих био најмлађи члан Предсједништва.

– Када је потписан Дејтон нисам био у политици, предавао сам на факултету. Сјећам се, шетао сам Бањалуком и негдје предвече код Банског двора наиђе један мој познаник и рече ми да је потписан мир – каже Иванић.

У том тренутку имао је, каже, помијешана осјећања – од задовољства што се коначно приближава мир, до благе сумње, јер није био сигуран да ће оно што је договорено бити проведено у пракси.

– Било је ту и мало разочарања, јер Република Српска није постала независна, иако сам, као реалиста, још на почетку рата рекао да БиХ неће нестати – изјавио је Иванић поводом годишњице Дејтона.

Позив из Дејтона

Бивши градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, како је раније изјавио за Српскаинфо, потписивање мира је дочекао у Војсци Републике Српске, у својој ратној јединици.

Многи новинари су 21. новембра увече покушавали да дођу до тадашњег предсједника Републике Српске, данас хашког осуђеника, Радована Караџића. Али, Караџић се није јављао.

Како је тада речено, није имао времена за изјаве, јер му је кућа била пуна гостију, пошто Караџићи славе Аранђеловдан.

У госте код Караџићевих тог се дана спремао и Милован – Цицко Бјелица, тада млади функционер СДС, а данас начелник општине Соколац.

Иако је свакодневно био “на вези” са српском делегацијом у Дејтону, вијест о потписивању мира чуо је на телевизији.

– Код Радована на слави то је, наравно, била главна тема. За столом су били Брана Црнчевић, Момо Капор и још неколико гостију из Београда и сви смо ишчекивали телефонски позив Момчила Крајишника – прича Бјелица.

Када је Крајишник позвао, сазнали су да Срби у Дејтону “нису прошли баш најбоље”, поготово у Сарајеву и код Брчког.

– И ја сам био разочаран, очекивао сам да ће Република Српска по Дејтону имати излаз на море – каже Милован Бјелица, који је, за разлику од многих других политичара, све ове године остао вјеран истој странци, па је данас потпредсједник СДС.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име