Компанија Спејсекс саопштила је да је јуче била принуђена да покрене систем окончања лета, како би спречила да џиновска ракета „Старшип“, са којом је изгубљен контакт осам минута после лансирања, скрене са курса.

Спејсекс је навео да није у могућности да прими податке из друге фазе „Старшипа“ и да је због тога покренуо функцију самоуништења, након чега је ракета експлодирала, објавио је Си-Ен-Ен (ЦНН).

Џиновска нова ракета компаније Спејсекс полетела је јуче из америчке државе Тексас у оквиру другог пробног лета, седам месеци након што се први покушај завршио експлозијом.

Ракета „старшип“, дуга 121 метар, полетела је изнад Мексичког залива, а циљ је био да се тело ракете одвоји од дела са горивом и пошаље у свемир.

Спејсекс је циљао на висину од 240 километара да пошаље свемирску летелицу око света пре него што се спусти у Пацифик у близини Хаваја око један и по сат након полетања, без пуне орбите, објавио је АП.

Дугачку, односно високу, више од 100 метара, ракету „Старшип“ покреће моћна погонска прва фаза „супер хеви“ – сачињавају је 33 мотора „раптор“ који морају сви да се у истом тренутку синхроно упале.

Оснивач „Спејс-Икса“ Илон Маск нада се да ће једнога дана „Старшип“ постати јефтин, вишекратан систем који ће омогућити човечанству даље истраживање Месеца и Марса.

Први лет доживео катастрофу

Деби „Старшипа“ био је заказан 20. априла, а ракета је успела да се одвоји од тла у 8.30 часова по локалном времену. Одмах је, међутим, било јасно да се неки од 33 мотора нису упалили, а како је наставила да се пење све више мотора је отказивало.

Пре него што је „Старшип“ могао да се одвоји од погонске фазе, читава ракета је почела неконтролисано да се врти и експлодирала је четири минута након полетања.

Да ствар буде гора, каснија истрага показала је да је „Старшипов“ систем за самоуништење такође заказао, а а поврх свега прва погонска фаза ракете скоро је па уништила лансирну рампу током полетања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име