www.globallookpress.com © White House

Пут ка миру, како сматра председник САД, води преко интеграција Израела и палестинских територија у шири Блиски исток, а то је идеја економског коридора, који ће повезати Индију са Европом, преко Саудијске Арабије, Јордана и Израела

Председник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден објавио је у ауторском тексту „Вашингтон поста“ да велике трагедије могу довести до напретка представљају суштину америчке безбедносне доктрине.

Свет се управо налази на преломној тачки, где ће избори у Сједињеним Америчким Државама, кризе у Европи и на Блиском истоку одредити нашу будућност и генерација које долазе, написао је амерички председник Џозеф Бајден.

Да ли ћемо допустити Хамасу да и даље чини зло, пита се амерички председник, или ће Израелци и Палестинци једног дана живети у миру, једни поред других. „Да ли ће народ Украјине живети слободно, а Европа остати сидро за глобални мир и безбедност?“.

Бајден тврди да иза тога стоји једно темељно питање: да ли ће Американци наставити да следе „позитивну визију будућности“, или ће дозволити „онима који не деле америчке вредности“ да претворе свет у опасно и подељено место.

Амерички председник изгледа није упознат са падом личног рејтинг у САД. Најновији пад Бајденовог рејтинга, у анкети спровођеној од 2. до 23. октобра, забележен је након изненадног напада Хамаса на Израел 7. октобра.

А да не може да прође његово обраћање или писање а да не помене Путина, показао је и сада када је поистоветио лидера Русије Владимира Путина са Хамасом.

„И Путин и Хамас се боре да збришу суседне демократије са мапе. И Путин и Хамас се надају да ће уништити регионалну стабилност и интеграције и искористити хаос који се ствара. Америка не може и неће дозволити да се то догоди. У интересу наше националне безбедности и за добро света“, истакао је Бајден у чланку.

Он је нагласио да је војна помоћ Кијеву и Тел Авиву паметна инвестиција у безбедност САД.

Он је објаснио зашто Вашингтон пружа војну помоћ Кијеву: да би се „заштитиле америчке трупе од увлачења у сукоб са Русијом“.

Ово у начелу представља Бајденово признање да Америка води рат са Русијом рукама Украјинаца.

„Америчка помоћ Украјини има за циљ да заштити америчке трупе од увлачења у сукоб са Русијом“, написао је Бајден. Украјинци сада бране своју слободу и отаџбину, наставио је Бајден. У том циљу, како сматра Бајден, Американци су „изградили јачи и уједињенији НАТО“, јасно стављајући до знања да ће „бранити сваки педаљ територије Алијансе.“

Изгледа да је Бајден мислио на мирољубиви НАТО који је поставио своје војне базе у државама које се граниче са Русијом. Иако је Москва тражила да јој се гарантује да Украјина неће ући у НАТО, све су гласнији захтеви да постане чланица Алијансе.

Какав Блиски исток и свет желе да изграде САД

Израелски народ данас се брани „убилачког нихилизма Хамаса“, који је 7. октобра убио 1.200 људи у најгорем злочину почињеном над јеврејским народом у једном дану после Холокауста, сматра Бајден. „Палестински народ заслужује сопствену државу и будућност без Хамаса.“

Пут ка миру, како мисли Бајден, води преко интеграција Израела и палестинских територија у „шири Блиски исток“, додајући да је то „идеја економског коридора, који ће повезати Индију са Европом, преко Уједињених Арапских Емирата, Саудијске Арабије, Јордана и Израела. „То је оно што желимо да остваримо на Блиском истоку,“ написао је председник САД.

Решење са две државе је једини начин да се обезбеди дугорочна безбедност и израелског и палестинског народа. За постизање тога циља одговорни су Израелци и Палестинци, као и САД и њени савезници, пише Бајден, „и тај посао мора почети сада.“

Исто тако, не сме бити ни присилног расељавања Палестинаца из Газе, упозорио је председник САД, а након што се рат заврши, гласови палестинског народа морају да се нађу у средишту пост-кризне управе у Гази. „Нагласио сам израелским лидерима да екстремистичко насиље против Палестинаца на Западној обали мора одмах да престане.“

Након ове кризе, међународна заједница мора да издвоји ресурсе за подршку народу Газе и да успостави механизам реконструкције за палестинске територије: „Ако можемо да се договоримо о овим првим корацима и да их заједно предузмемо, можемо одмах почети да замишљамо другачију будућност.“

Израел има право да се брани, закључио је Бајден, али „Израелци нипошто не треба да почине оне грешке које смо ми сами направили у прошлости.“

Из свега овога не чуди што су овај чланак коментарисали руски званичници, портпаролка руском Министарства одбране и бивши председник Руске Федерације, рекавши да су „крв и новац добра инвестиција“, као и да је то „веома амерички“.

Прочитала сам ‘чланак Бајдена’ о томе како ће сукоб у Украјини и на Блиском истоку ‘довести до великог напретка’. То је онај случај, када пожелите да сачекате анализу – не чланка, већ аутора“, прокоментарисала је Захарова на Телеграму.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име