Суфицит на текућем рачуну Русије нагло је порастао, подржавајући националну валуту како се извоз енергије опорављао упркос притисцима западних санкција, известила је у уторак централна банка земље.

Текући рачун, који мери разлику између новца који улази у земљу трговином, инвестицијама и трансферима према одливним средствима, износио је 53,8 милијарди долара за првих десет месеци ове године, показали су подаци регулатора.

Расте цена нафте

Суфицит је премашио 11 милијарди долара у октобру други месец заредом након што је достигао највиши ниво ове године у септембру. Централна банка је ревидирала навише своју пројекцију текућег рачуна за целу годину са 45 милијарди долара на 60 милијарди долара због растућих цена нафте, према писању Блумберга.

Приходи Москве од продаје нафте и гаса порасли су на највиши ниво у последњих годину и по дана, достигавши 17,7 милијарди долара прошлог месеца упркос предвиђањима огромног дефицита.

„Свежи подаци показују да Русија наставља да има користи од високих прихода од извоза роба. Очекујемо да ће Русија остварити још 20 милијарди долара суфицита на текућем рачуну у преостала два месеца 2023. године, чиме ће укупни спољни биланс достићи око 75 милијарди долара“, предвиђа руски економиста Алекс Исаков.

„Раст извозних прихода помогао је да се заустави пад рубље, али у наредним месецима руска валута може бити на тесту јер влада обнавља своје девизне резерве почевши од јануара“, додао је он.

Трговински токови се селе на исток

Москва је преусмерила највећи део својих трговинских токова на исток након што су западне санкције у великој мери пореметиле ланце снабдевања на европским тржиштима.

Руске власти су поново увеле неке контроле капитала захтевајући од извозника, укључујући велике произвођаче нафте, да продају своје зараде од спољне трговине на домаћем тржишту како би обезбедили прилив стране валуте.

Мера је помогла да се пружи подршка рубљи, која је у октобру порасла за око 5% у односу на амерички долар. Валута је наставила да јача ове недеље на испод 89 у односу на долар, први пут од краја јула.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име