Фото: Pixabay

Да ли вам се некада догодило да, када се заљубите, настане проблем несанице? А да ли сте се икада запитали зашто се то дешава?

Када дође до заљубљености, организам се налази у фази омамљености, која је карактеристична за почетак везе.

Узбуђен је и отуда особа не успева да заспи тако лако.

Етли Ан Вејр, ауторка књиге “Зависност од љубави: Секс, романтика и остале опасне дроге”, објашњава да је наука доказала да заљубљеност утиче на наш мозак на исти начин као и дрога.

“Заљубљена особа често ноћима не спава, а знамо колико је сан важан за здравље”, наводи Вејрова. У таквим околностима исцрпљеност се таложи као каменчићи које на почетку не осећамо као терет, али када се претворе у стену, онда нам постаје тешко да се са њом изборимо.

Како несаница значајно умањује моћ концентрације, а у фази заљубљености смо опсесивно фокусирани искључиво на партнера, тешко нам је да обављамо редовне активности, иако смо на почетку били полетни.

Студија током које је скениран мозак 75 заљубљених особа, открила је да они често осећају бол у грудима, што је проузроковано појачаном активношћу у делу кортекса повезаним са осећајем страха. Већина испитаника је имала и лагану нервозу у желуцу, сличну оној која је присутна пре испита, интервјуа за посао или јавног наступа.

То је само један од показатеља шта заљубљеност ради, али у овом случају, на срећу, та фаза не траје предуго, па последице не морају да буду толико погубне.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име