Специјално државно тужилаштво (СДТ) привремено је одузело бар 20 аутомобила, мотоцикала и грађевинских машина велике вредности од окривљених припадника криминалне групе и чланова њихових ужих породица и трећих лица, против којих је, између осталог, половином септембра подигнута оптужница за стварање криминалне организације и шверц 4,3 тоне кокаина из Латинске Америке.

Оптужницом СДТ-а у предмету против колоквијално названог “полицијског картела” обухваћен је притворени председник Општине Будва Мило Божовић, а као организатори означени су бегунац из редова Управе полиције Љубо Миловић, Тивћанин Милета Ојданић, али и шеф кавачког клана Радоја Звицера.

Блокада банкарских рачуна и заплена аутомобила од чланова окривљене криминалне организације уследила је током нове фазе поступка финансијске истраге, коју је Специјално државно тужилаштво отворило упоредо са покретањем кривичног поступка против окривљене криминалне организације.

Тужилац СДТ-а Јован Вукотић 10. октобра доставио је суткињи за истрагу Вишег суда у Подгорици Сузани Мугоши Предлог за одређивање привремене мере обезбеђења – забране располагања и коришћења непокретности, забелешку о забрани коришћења непокретности у катастру, али и блокаду банкарских рачуна посебно за све чланове окривљене групе.

Предлог је у Виши суд стигао 16. октобра, а четири дана касније одржано је рочиште након којег је судија за истрагу донела решење за привремено одузимање аутомобила и блокаду рачуна, на основу захтева тужиоца, који је у предлогу навео да у “конкретном случају постоје сви разлози за одређивање мере на основу Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном делатношћу”…

Према незваничним информацијама “Вијести”, од сина притвореног првог човека црногорске метрополе туризма одузет је луксузни аутомобил купљен 2015. године, док је од млађег сина одузет мотоцикл, који је он у међувремену – продао.

Божовићу су, током поступка финансијске истраге, блокирани и банкарски рачуни, на којима према подацима “Вијести”, тренутно има нешто мање од 10.000 евра.

Пленидбу по решењу Вишег суда, спровели су службеници Специјалног полицијског одељења, који су позвали чланове породица окривљених чланова криминалне организације да возила, која се налазе на списку СДТ-а, одмах предају…

Аутомобили су након одузимања предати на чување Управи за имовину и катастар, која би до окончања поступка, требало да води рачуна о привремено одузетој имовини.

Браниоци Божовића, адвокати Бојана Франовић и Данило Мићовић, казали су “Вијестима” да су уложили жалбу на решење Вишег суда, у којој су тврдили да тужилац СДТ-а није испунио процесни редослед, како је то предвиђено чланом 22 Закона о одузимању имовинске користи стечене криминалном делатношћу.

Написали су да СДТ у предлогу није навео која је имовинска корист стечена кривичним делом, које се Божовићу ставља на терет, као ни разлоге који “оправдавају потребу за одређивањем привремене мјере обезбеђења”.

“Све ово је обавезивало судију за истрагу Вишег суда да предлог одбије као неоснован. Међутим, то се није десило већ је првостепени суд дословце преписао наводе из поднетог педлога за цитирање законских норми које суд није применио, а био је дужан да то уради”, навели су Божовићеви адвокати.

Браниоци Мила Божовића написали су у жалби да је председнику Општине Будва на тај начин “повређено право на образложену одлуку, које је гарантовано чланом 6 Европске конвенције о људским правима”.

Председник Вишег суда Борис Савић заказао је рочиште за одлучивање по жалби адвоката за 15. новембар у 14 часова, што се поклапа са термином које је веће суткиње специјалног одјељења Весне Ковачевић одредило за нови термин рочишта за контролу оптужнице СДТ-а, која је поднета против 21 члана ове криминалне организације.

Прво рочиште за контролу оптужнице било је заказана за 9. октобар, али је суткиња Ковачевић, на захтев адвоката одложила процес.

Уколико остане термин рочишта, који је одредио председник Вишег суда, окривљени чланови групе неће моћи у исто време да присуствују на два рочишта током кривичног и поступка финансијске истраге.

Током финансијске истраге по налогу Специјалног државног тужилаштва, Виши суд у Подгорици најпре је у априлу, а потом поново у септембру донео привремену меру, којом је блокирана имовина чланова криминалне организације, које тужилаштво терети за шверц великих количина кокаина, прање новца, држање оружја…

Током две привремене мере, СДТ је притвореном председнику Будве Милу Божовићу блокирало две породичне куће, недовршени хотел на градском шеталишту, шест гаража и пет станова, које поседује у зградама у насељу Дубовица, а које су изграђене на његовој дедовини.

Божовић, који је негирао кривицу да је припадник полицијског нарко картела, у више наврата је истицао да је имовину стекао легално, да је његова породица власник најатрактивнијих парцела, уз саму обалу, али и у залеђу града.

Суд је по захтеву СДТ-а блокирао и пословни простор од 33 квадрата, који је у власништву Божовића и његовог кума – притвореног Будванина Радована Перовића, који је ухапшен 8. октобра због сумње да је са Вјекославом Ламбулићем и Милетом Ојданићем био део криминалне организације, која се бавила шверцом кокаина.

Средином септембра Специјално државно тужилаштво (СДТ) подигло је оптужницу против такозваног полицијског нарко картела, којом је обухватило 21 особу.

Тужилаштво појединце у тој групи, између осталог, терети за шверц 4,3 тоне кокаина, за прање око 7.000.000 евра, али и за изазивање опште опасности и недозвољено држање оружја…

Према оптужници СДТ-а, из више чат група на заштићеној комуникацији, произилази да су Миловић и Ојданић у клану имали војнике који су по њиховом налогу куповали кокаин у Еквадору, а затим дрогу морским путем слали у Европу и Турску, али и оне који су били задужени да кокаин, након што стигне у луке у Белгији, Холандији, Њемачкој и Турској, безбедно преносе на копно, одакле су је узимали и продавали други чланови клана:

“А потом новац од продаје опојне дроге из земаља Европе, сакривен у возилима, у за то посебно предвиђеним просторима, слали за Црну Гору и Србију, где су га делили”.

Појашњено је да су се прецизно договарали о томе колики је чији део, односно, са колико килограма кокаина учествују у послу и колико ће новца добити након продаје.

Због реализације криминалног плана, сами или преко других чланова крими-екипе, набављали су већу количину оружја и експлозивних материја, застрашивали друге особе, утицали да на руководећа места у Управи полиције поставе њима блиска лица, како би добијали тајне податке, али и новцем стеченим криминалом утицали на исход парламентарних избора у августу 2020. године.

На списку окривљених налазе се бројни садашњи и бивши службеници Управе полиције Иван Стаматовић, Небојша Бугарин, Петар Лазовић, Милан Поповић, Милош Мишуровић, Марко Новаковић, Иван Николић, Горан Стојановић, Цетињанин Божидар Јабучанин, Подгоричанин Александар Кековић, бивши специјалац Владимир Бајчета, Тихомир Аџић, Филип Зиндовић, Дражен Миловић, Иван Мијатовић…

Оптужницом СДТ-а, обухваћен је и бивши помоћник директора Управе полиције Дејан Кнежевић, који се од 22. марта ове године налази у спушком притвору, а на терет му се ставља одавање службене тајне и злоупотреба службеног положаја.

Адвокат Драгољуб Ђукановић, који заступа одбјеглог службеника Управе полиције Љуба Миловића, доставио је жалбу на решење Вишег суда у Подгорици којим су привременом мером блокирана возила и грађевинске машине, које је СПО по налогу СДТ-а запленио на Грахову.

Службеници Специјалног полицијског одјељења, крајем марта ове године извршили претрес ресторана и куће породице одбеглог Миловића, одакле су одузели возила и грађевинске машине, које се воде на трећа лица.

Одузета возила и машине одвезене су у Маслине, где се налази паркинг Управе за имовину, а која би требало да води рачуна о привремено одузетој имовини.

Ђукановић је у жалби написао да су током истраге, Специјалном државном тужилаштву доставили комплетну документацију о пореклу возила и грађевинским машинама, како су купљене од којег новца и ко је власник.

Адвокат тврди да је СДТ од Вишег суда наводно “сакрио те податке приликом достављања предлога за одузимање те имовине”, која се решењем везује за одбјеглог Љуба Миловића…

На списку Специјалног државног тужилаштва за одређивање привремене мере, које је решењем потврдила суткиња за истрагу Сузана Мугоша, налази се и списак од најмање 50-ак банкарских рачуна окривљених чланова криминалне организације и чланова њихових ужих породица.

Банкарски рачуни блокирани су решењем Вишег суда у Подгорици.

У образложењу суда наводи се да су сви поменути окривљени, чланови њихових породица и трећа лица, имаоци имовине велике вредности, коју су стекли у инкриминисаном периоду, те да до сада прикупљени подаци и докази “указују да постоји основана сумња да је реч о имовини, која је стечена криминалном делатношћу”.

Према незваничним информацијама “Вијести”, на блокираним рачунима чланова и породица окривљених чланова криминалне организације, нема великих новчаних износа.

Неки од блокираних рачуна у банкама су налози, на којима стиже новац од зарада окривљених припадника криминалне организације или чланова њихових породица…

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име