Пропагандни филм – „Ја, Александар: Државни гамбит“, који је синоћ приказан на Н1 изазвао је много буре у јавности и окарактерисан је као филм који има за задатак да представи Александра Вучића у најгорем могућем светлу.

Чини се да оваква компилација већ виђених и прежваканих оптужби на рачун Вучића и није основна намена пропагандног филма, већ је његов примарни задатак да „едукује“ Србе како је њихова земља крива за распад СФРЈ, те да Косово никада и није било српско.

„Косово је у новијој политичкој историји било део Србије осамдесетак година. Добијено у рату, изгубљено у рату. Између два мировна споразума- у Паризу 1919. И Куманову 1999.ни Албанци ни Срби који насељавају ову територију нису били срећни. Срби и сами страсно верују у поетичне неистине које су сами опевали.“, каже се у филму на Н1.

Дакле, мит је да је Космет колевка српске државе и духовности. Па да ли су заиста Богородица Љевишка, Бањска, Пећка Патријаршија, Високи Дечани, Грачаница и многе друге цркве и манастири мит?

„Епику су Срби угурали у политику“, каже се даље у филму. Овде већ треба да схватимо да се политички напори да се сачува јужна српска покрајина темеље на некаквим бајкама и измишљотинама, јер, ваљда, Косово и Метохија никада и није било српско, већ је то легенда.

„Краљевина Србија је 1913. Године на Косову увела војно-полицијски режим и Албанцима ускратила право гласа. У време социјалистичке Југославије забележене су четири побуне Албанаца, који су чинили више од две трећине становништва. На косову је 1998. Избила оружана побуна, а као одговор српске власти су са Косова протерали више стотина хиљада Албанаца“, говори се у наставку овог антисрпског памфлета.

Из овога закључујемо да Н1 деловање терористичке ОВК карактерише као „оружану побуну“. Да подсетимо, само у селу Клечка, ови „побуњеници“ убили су 22 српска цивила. Терористи ОВК су тада киднаповали, стрељали, а затим спалили ове несрећне људе. Десетогодишњу девојчицу силовали су пред њеним родитељима, секли су уши, вадили очи и органе, које су касније продавали. Али то је за Н1 оружана побуна.

Тврдње у филму аргументују француски новинар, немачки политиколог, адвокат из БиХ, и бивши српски председник у улози психолога, да гротеска буде потпуна.