У Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици данас је служена Света архијерејска литургија и помен поводом три године од упокојења блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Литургију је служио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије уз саслуживање архиепископа прашких и чешких земаља Михаила, митрополита ловчанског Бугарске православне цркве Гаврила, епископа пакрачко-славонског Јована, епископа захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, епископа будимљанско-никшићког Методија и више десетина свештенства и монаштва, као и више стотина вјерника.

Митрополит Јоаникије је са архијерејима, свештенством, монаштвом и вјерним народом одслужио и парастос у наосу Храма, док је мали помен у Параклису Светог Амфилохија Иконијског у крипти Саборног храма, пред гробним мјестом митрополита Амфилохија, одслужио архиепископ прашки и чешких земаља Михаило.

Митрополит Јоаникије захвалиоје архијерејима, свештенству, монаштву и вјерном народу који су дошли у храм на дан када се сјећамо блаженопочившег митрополита Амфилохија.

– Када говоримо о њему, говоримо као о светом човјеку. Није лако о њему говорити, јер он је био као орао – високо над многим бригама и над многим мислима и над многима у овоме свијету – рекао је митрополит Јоаникије и додао да је увјерен да је сваки човјек митрополита Амфилохија доживио као свога духовнога родитеља и покровитеља.

Владика је нагласио да све што је Господ дао свом угоднику, то је и процвјетало – обновљене светиње, велики храмови у Подгорици и Бару, обновљена Богословија Светог Петра Цетињског и душа цијелог народа.

– Свако од нас ко је учио неке школе, памти поједине добре наставнике код којих је милина било учити и оне чија су предавања била памћена и није требало много учења послије њихових предавања јер су све знали да објасне, знали су да пренесу знање. Исто тако памтимо поједине који тај дар нису имали, па су се и они мучили са ђацима и студентима, а и ђаци и студенти су се мучили са таквим професорима који нису педагози. То је посебан дар који је несумњиво имао, и то у огромној мјери, наш блаженопочивши митрополит Амфилохије – рекао је митрополит Јоаникије, говорећи о педагошком дару митрополита Амфилохија и о томе колико је утицаја имао на многе генерације студената и ђака.

Такође је говорио како је блаженопочивши митрополит имао дар разговора са свим узрастима, са сваким човјеком, од најобразованијег и најзрелијег човјека, до малога дјетета.

– Знамо колико су га дјеца вољела и са дјецом био је као дијете. Он, старац од 80 година, знао је да се спусти на ниво дјетета и видјели смо да је он сачувао дјетињу чистоту и дјетињу радост у својој души цијелог свог живота, и зато су дјеца њему као Божијем човјеку, као правом и истинском учитељу, хрлила желећи да узму његов благослов, а он је свакога знао, не само да благослови, него и да помилује, да упита, да утјеши, да упути, затому дјеца пјевају најљепше пјесме – рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит Јоаникије говорио је и о његовом дару ријечи и духовништва, нагласивши да духовна чеда није привољавао себи већ Господу желећи да их настани у наручје Божије и да их приведе спасењу, да нађу смисао живота.

– А већ какав је био проповједник! Каквог ауторитета, какве ријечи! Он је заправо говорио оно што је имао у себи, у своме срцу, у својим мислима, оно што је сам својим животом свједочио. Није говорио много из књига. Та ријеч, иако је он знао ријеч из књига, нарочито из Светог писма, али користећи ријечи из Светога писма, он је говорио ону ријеч коју је доживио и преносио искуство, био апостол Христов – говорио је митропит Јоаникије.

– Нека Господ упокоји његову душу са свима светима. Много се потрудио и нека га Господ награди за његове трудове, за његову жртву, за његова распећа, за његове бриге, за његове сузе које је изливао за своју паству, за свој народ, а посебно за Црну Гору. Ево, имамо ту прилику да видимо како га Бог обдарује, како народ стално у ријекама долази његовом гробу, и православни и они који су друге вјере, да њему повјере своје бриге, своје мисли и да нађу утјеху код његовога светога гроба – закључио је митрополит Јоаникије.

На данашњи дан, 30. октобра 2020. године, уочи празника Светог Петра Цетињског, упокојио се у Господу митрополит црногорско-приморски и Егзарх Светога трона пећког Амфилохије Радовић.

Сахрањен је 1. новембра у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

По његовој жељи у гробницу је насута земља из родне Мораче, а ковчег посут земљом са Косова и Метохије – Газиместана и Призрена – и из Јасеновца.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име