Црква Преподобне мати Параскеве у Војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик која је саграђена да буде духовни споменик српским синовима страдалим у одбрамбено –отаџбинском рату јуче је прославила своју храмовну славу. Свету литургију служило је свештенство Црквене општине Соколац.

Након литургије, обављено је ломљење славског колача и литија око храма. Овогодишњи домаћин славе, по традиционалним обичајима биo je Новак Принцип из Сокоца са својом породицом. За обиљежавање храмовне славе, породица Принцип, како то православни обичаји налажу припремила славски колач, жито и свијећу.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Кум славе храма Свете Петке за наредну годину биће чланови Удружења „Мајка и дијете“.

Након славског обреда, а поводом славе Свете Петке, свештенство Црквене општине Соколац додјелило је захвалнице заслужним појединцима који су пружали помоћ у изградњи и очувању овог храма.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Признања Српске православне цркве, општине Соколац, ове године добили су начелник општине Милован Бјелица, привредници Јанко Врбарац, Бране Ђурђић, Милош Бартула и Митар Ђукић.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Спомен црква Свете Петке у Малом Зејтинлику изграђена је 2013. Године, а освештали су је епископи захумско –херцеговачки Григорије, зворничко – тузлански Хризостом и бихаћко – петровачки Атанасије 2015. године.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

У простору око богомоље почива близу хиљаду српских војника и мјесто је ходочашћа не само породица страдалих, већ свих православних вјерника које пут нанесе у мали град подно Романије. Захваљујући српском добротвору Зорану Његовановићу из Крушевца, 2017.године црква Свете Петке је иконописана.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Света мати Параскева, хришћанска је светитељка из 11. вијека. Заштитиница је жена, сиромашних и болесних. По предању, Света Петка је српског поријекла, рођена у Епивату у Тракији крајем десетог и почетком једанаестог вијека.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Преподобну мати Параскеву прославио је њен подвижнички живот у пустињи и многобројна чуда које је, како кажу вјеровања, учинила након упокојења. Мошти свете Петке налазе се у румунском граду Јашију, а мали прст у цркви Свете Петке у Београду на Калемгдану.

Рођена у Сарајеву 1987. године. Основно и средње образовање стекла у Сокоцу. Студије новинарства завршила на Филозофском факултету на Палама 2011. године. Новинарску каријеру започела 2012. у ЈП „Инфо Центар“ Соколац у коме задржала до 2014. године. Од јуна 2014. обавља послове самосталног стручног сарадника за односе са јавношћу у кабинету начелника општине Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име