Главна служба за ревизију јавног сектора Републике Српске дала је негативно мишљење на финансијске извјештаје Јавног комуналног предузећа Соколац утврдивши низ неправилности у његовом раду.

У извјештају о проведеној финансијској ревизији ЈКП Соколац за прошлу годину ревизори су, поред негативног мишљења о финансијским извјештајима, дали и мишљење с резервом о усклађености са прописима.

Ревизори су, између осталог, упозорили на неконтролисано запошљавање, наводећи да је ово предузеће у току прошле године закључило 47 уговора о дјелу за послове који су систематизовани и који представљају основну дјелатност ЈКП, што није у складу са Законом о раду.

Нема евиденције о присуству на раду

Наведене уговоре о дјелу ЈКП Соколац је закључило за обављање послова возача, чишћење и одржавање радних просторија, уређење и одржавање градског гробља „Поље“ у Сокоцу, одржавање и чишћење парног котла, спровођење поступка јавне набавке и одржавање зелених површина, иако су та радна мјеста већ систематизована.

Поред овога, ревизори су упозорили и на то да ЈКП Соколац не води евиденцију о присуству на раду у складу са Правилником о вођењу евиденција о присуству радника на раду.

– Недостају подаци о времену почетка и завршетка рада како је то дефинисано наведеним Правилником. Платне листе нису усклађене с Правилником о садржају писменог обрачуна плате, јер обрасци које примјењује предузеће не одговарају прописаним обрасцима писменог обрачуна плате – упозорили су ревизори.

Ко одговара за возни парк?

Неправилности су откривене и код потрошње горива за службена возила. Ревизори наводе да за трошкове горива нису успостављене евиденције праћења потрошње, нема утврђеног норматива потрошње горива, као ни јасно задужених особа одговорних за возни парк ЈКП.

– Рачуни за нафту и нафтне деривате, испостављени од добављача Нестропетрол а.д. Бањалука, не садрже податке о регистарским ознакама возила у које се гориво пуни. Предузеће нема интерна акта о евиденцији и потрошњи горива за службена возила и радне машине, што није у складу са Статутом Јавног комуналног предузећа „Соколац“ – упозорава се у извјештају Главне службе за ревизију јавног сектора РС.

Јавне набавке

Неправилности су уочене и код јавних набавки. У извјештају се упозорава да је у отвореном поступку набавке еуродизела и биомасе (обловине целулозног дрвета) за потребе производње топлотне енергије ЈКП „Соколац“ није објавило обавјештење о додјели уговора на основу резултата поступка додјеле уговора у прописаном року, извјештај о поступку набавке, нити основне елементе уговора, што није у складу са Законом о јавним набавкама.

У проведеним поступцима јавних набавки комисије за јавне набавке нису потписивале изјаве о непристрасности и повјерљивости, како је прописано Правилником о успостављању и раду комисије за јавне набавке.

Директни споразум

Такође, набавке материјала и дијелова за текуће одржавање основних средстава у износу од 35.438 КМ, услуге мљевења отпадног материјала у најмањем износу од 37.033 КМ, услуге превоза у најмањем износу од 10.579 КМ и набавке дрвног отпада (сјечке и пиљевине) у најмањем износу од 10.950 КМ извршене су путем више поступака директног споразума (прилагањем фактуре за извршене набавке), чиме је извршено дијељење предметних набавки, што није у складу са Законом о јавним набавкама.

– Поменуте набавке нису обухваћене планом јавних набавки нити су за њих донесене посебне одлуке о покретању поступака јавне набавке, што није у складу са Законом о јавним набавкама – наводи се, између осталог, у извјештају ревизора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име