У општини Билећа у току је исплата отпремнина за 58 добровољно пријављених радника, након што су уплаћена два милиона КМ, односно по милион из кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика и из Министарства финансија Српске, речено је Срни у овој општини.

“Већ је исплаћено 17 од 58 отпремнина за раднике који су се добровољно пријавили ради смањења броја запослених”, рекао је Срни начелник општинског одјељења за финансије Миљан Милићевић.

Он је појаснио да су се за отпремнине пријавила 33 радника из општине и нижих буџетских корисника и 25 радника из два јавна предузећа и двије организације, наводећи да се из предузећа “Пречистач отпадних вода” пријавило 14 радника, из “Комуса” девет и из општинске Борачке организације и општинског Црвеног крста по један запослени.

Према његовим ријечима, тај први круг отпремнина односно исплата накнада за социјално-економско збрињавање радника требало би да буде завршен до 5. новембра.

“Износ отпремнина креће се од 23.000 до 29.000 КМ, а основица су 24 лична дохотка, с тим да износ отпремнине зависи и од радног мјеста и стручне спреме запосленог”, рекао је Милићевић и додао да се раде споразумни раскиди уговора о раду.

Милићевић је истакао да има довољно новца за исплату отпремнина за све пријављене раднике као и да ће преостати новца, па ће и остали имати прилику да се накнадно пријаве да би достигли број од 80 укупно планираних радника за смањење.

“Ако се не јаве, ићи ће се у други круг отпремнина и тада ће, умјесто ових стимулативних, моћи да добију само законску отпремнину од три просјечне плате, у складу са нацртом систематизације”, рекао је Милићевић.

Он је најавио и да ће у уторак, 24. октобра, бити одржана сједница Скупштине општине ради доношења одговарајућих одлука о исплати отпремнина, наводећи да ускоро очекују позитивне ефекте након реализације мјера смањења броја запослених.

У општини Билећа до краја године очекују и најављену помоћ Владе Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име