Пред окружним судом у Нари данас почиње процес против атентатора на бившег дугогодишњег премијера Јапана Шинза Абеа.

У јапанском граду Нари данас припремним рочиштем почиње судски процес против Тецује Јамагамија, атентатора на бившег јапанског премијера Шинза Абеа.

Суђење 43-одишњем Јамагамију, којег оптужница терети да је 8. јула прошле године ручно направљеном двоцјевком усмртио 67-огодишњег Абеа, биће затворено за јавност и медије.

Процес је требало да почне у јуну ове године, али је одложен како би се појачале безбедносне мере, пошто је на адресу Окружног суда у Нари била стигла сумњива кутија коју је морала да прегледа екипа полиције за уклањање експлозивних направа.

Шинзо Абе, вјероватно најважнија фигура јапанске послијератне политике, личност која је највише времена у историји те земље провела на највишој државној функцији, усмрћен је на улици у граду Нара током предизборног говора који је држао како би пружио подршку партијском колеги, локалном кандидату за посланика парламента.

Абе је био на челу државе у два наврата, укупно девет година. Са функције премијера повукао се 2020. године, али је као вођа убједљиво највеће фракције владајуће Либерално-демократске партије до смрти остао најутицајнији политичар у земљи.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име