Почиње други круг у преводу осмина финала, а Србија већ данас има прву меч лопту за пласман у четвртфинале. Противник од 10 часова у Манили биће јој стари дужник из не тако давне прошлости, репрезентација Италије. Црна Гора игра против Американаца, а Словенија против Аустралије.

У петак почиње други круг Мундобаскета у којем неће бити мјеста за било какве грешке. Фаворити су се мање више прошетали својим групама, изузев шокантног испадања Француске. Сада ће многи они који пуцају високо укрстити копља већ у осмини финала. Шеснаест најбољих је распоређено у четири нове групе, а само по двије селекције иду у четвртфинале.

Србија је у групу И пренијела максималан број бодова након што је супериорно освојила групу А са три побједе (Кина, Порторико, Јужни Судан). То јој свакако олакшава посао у овој рунди такмичења, тако да већ против Италије имају прилику да овјере пролаз. Самим тиме би вјероватно избацили Италијане из игре (у случају побједе Доминикане над Порториком), којим по свему судећи само двије побједе гарантују пролаз даље. “Орлови“ су се практички прошетали групом, играли лијепо и изгледали су поприлично моћно, али јасно је да нису имали дораслог противника, тако да за њих првенство тек почиње.

Италијани су велики дужник српским кошаркашима. Недавно су их савладали на Акрополис купу, а посебно боле они порази на прошлом Евробаскету у осмини финала и у финалу олимпијских квалификација у Београду. Судбина их је поново спојила на Свјетском првенству и ово је чини се идеалан тренутак за освету. Јасно је да ће Светислав Пешић морати да заустави италијански шут за три поена, који је најјаче оружје “Азура“. Против Филипина су погодил чак 17 тројки и то ће бити кључ меча, баш као и на прошлим мечевима ова два тима. То је чини се једини начин да се Италија супротстави српком тиму који у свим осталим сегментима има предност.

У случају пораза “орлови“ би имали поправни против Доминикане против које би их побједа вјероватно водила даље, али онда би прво мјесто било упитно. Освајање групе било би од изузетног значаја када се зна да ова група у четвртфиналу иде на групу Ј у којој се налазе Американци. У другом мечу групе играју Доминиканска Република и Порторико.

И у другим групама ће доста тога бити јасније након данашњих мечева. Црну Гору чека најтежи могући ривал, селекција САД. Први фаворит првенства побједом може визирати карту за четвртфинале, док ће у другом мечу велику борбу водити Литванија и Грчка, којој пораз затвара врата четвртфинала. У Групи К ће велику борбу водити Словенија, Њемачка и Аустралија, а мјеста у четвртфиналу ће бити само за двоје, тако да ће једна од ових репрезентација морати отпасти. Словенци су блистали у првом кругу, али сада их чекају највећи изазови. Већ против Аустралије ће се видјети колико у ствари могу. Побједа их води даље, а пораз доводи у незагодан положај пред окршај са моћном Њемачком. Двије најбоље селекције из ове групе у четвртфиналу готово сигурно чека моћна Канада и вјероватно Шпанија. Обје селекције након данашњих дуела са Бразилом и Летонијом могу у Топ 8.

Данашњи програм

Србија – Италија (10)

Њемачка – Грузија (10:30)

САД – Црна Гора (10:40)

Шпанија – Летонија (11:45)

Дом. Република – Порторико (14)

Словенија – Аустралија (14:10)

Литванија – Грчка (14:40)

Канада – Бразил (15:30)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име