Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ, тражила је од генералног секретара Антонија Гутереша да се из УН достави одлука Савјета безбједности УН о именовању њемачког дипломате Кристијана Шмита на мјесто високог представника у БиХ. Одговор је стигао, али не у кабинет Цвијановећеве већ у федералне медије који су данас то пласирали у јавност.

Писмо је, по свему судећи, стални представник БиХ при УН Златко Лагумџија доставио медијима, док је адресу српског члана Предсједништва заборавио.

Ово представља њихов однос према БиХ и њеним институцијама али, како ствари стоје, и према генералном секретару УН, каже Сњежана Новаковић Бурсаћ.

„Навикли су да манипулишу, јер само кроз манипулацију успијевају да одрже лажну слику о себи. Требало би обавијестити и генералног секретара УН директно, не преко Мисије БиХ, како се поигравају с његовим писмом“, истакла је Бурсаћева.

Она каже да је Гутерешово писмо отишло у медије, али не и на адресу српског члана Предсједништва.

„Толико о кредибилитету Лагумџије који се као слатко смије, али и министра иностраних послова. Они су очигледно и Гутереша ставили под ембарго, а не само српског члана Предсједништва“, нагласила је Бурсаћева за Срну.

Лагумџија се раније за федералне медије бранио рекавши да је Гутерешово писмо одмах послао у Министарство иностраних послова те да претпоставља да га је оно прослиједило у Предсједништво. Како је на том путу завршило у медијима, Лагумџија каже да не зна.

Иначе, Лагумџију је за амбасадора при Уједињеним нацијама предложио бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић.

Ту није крај подвалама које долазе из бошњачког корпуса. Одговор Гутереша, који је доспио у федералне медије, погрешно је преведен.

У одговору се наводи да „УН није потписник Дејтонског споразума нити је УН члан ПИК, односно Савјета за имплементацију мира – јединог релеватног тијела за именовање високог међународног представника у БиХ“ иако у верзији на енглеском језику стоји да је ПИК релевантно тијело за именовање високог међународног представника а не једино.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име