64 – Две трећине Рима изгорело је у пожару. Цар Нерон оптужио је хришћане да су подметнули пожар и прогнао их из Рима.

1290 – Краљ Едвард I (Едwард) протерао је Јевреје из Енглеске.

1536 – Енглески парламент донео је одлуку о непризнавању папске власти у Енглеској. Енглеском је тада владао Хенри ВИИИ.

1610 – Умро је италијански сликар Микеланђело Меризи да Каравађо (Мицхелангело Мериси, Цараваггио), који је већ у раној фази прекинуо са маниризмом и натуралистичким реализмом и сликао ликове из свакодневног живота, користећи светлост као главни елеменат композиције.

1635 – Рођен је енглески физичар Роберт Хук (Хооке). Усавршио је микроскоп и експериментално доказао да се центар тежишта Земље и Месеца креће око Сунца у елипси. Формулисао је основни закон теорије еластичности (Хуков закон).

1721 – Умро је француски барокни сликар Жан Антоан Вато (Јеан Антоине Wаттеау), доминантна личност француског сликарства почетком 18. века („Полазак на Китеру“, „Парисов суд“).

1811 – Рођен је енглески писац Вилијам Мејкпис Текери (Wиллиам Макепеаце Тхацкераy), један од најзначајнијих сатиричара 19. века („Вашар таштине“).

1870 – Први ватикански концил прогласио је догму о папиној непогрешивости (инфалибилитет) о питању вере и морала свих верника.

1872 – Умро је мексички државник и национални херој Бенито Пабло Хуарез (Јуарез). Као председник Мексика (три пута, 1858, 1867, 1871) одвојио је цркву од државе и спровео низ реформи којима је смањио моћ цркве и војске.

1887 – Рођен је норвешки официр Видкун Квислинг (Qуислинг), премијер марионетске пронацистичке владе у Другом светском рату (1942-45). По завршетку рата осуђен је на смрт и стрељан, а његово име постало је симбол националне издаје.

1918 – Рођен је јужноафрички политичар Нелсон Мандела, лидер Афричког националног конгреса и борац против апартхејда. Након 28 година проведених у затвору, постао је 1994. први црнац председник Јужне Африке.

1921 – Рођен је амерички астронаут Џон Глен (Јохн Гленн), први Американац који је 1962. облетео Земљу у космичком броду „Меркјури-Атлас 6“.

1925 – Будући нацистички лидер Немачке Адолф Хитлер је објавио први том свог личног манифеста „Мајн кампф“.

1933 – Рођен је Јевгениј Александрович Јевтушенко, предводник пост стаљинистичке генерације руских песника („Падају бели снегови“, „Обећање“, „Хидроцентрала у Братску“, „Аутобиографија“).

1936 – Побуном у Мелиљи, у шпанском Мароку, против владе Народног фронта премијера Мануела Асање (Азана), почео је грађански рат у Шпанији.

1942 – Немци су, у Другом светском рату, уз помоћ домобрана, након више од месец дана борби победили партизанске снаге на планини Козари, у северозападној Босни. Спаљена су села, а око 50.000 људи одведено је у логоре.

1942 – САД су у Другом светском рату објавиле рат Бугарској, Мађарској и Румунији.

1971 – Шест емирата у Персијском заливу – Абу Даби, Дубаи, Шарџа, Аџман, Ум-ал-Кајвајн и Фуџајра – склопило је споразум о оснивању федерације Уједињени Арапски Емирати. Споразум је ступио на снагу у децембру 1971, а у фебруару 1972. федерацији се прикључио и Рас-ал-Кајма.

1972 – Египат је затражио од СССР-а да повуче свих 20.000 војних саветника, оптуживши Москву да није послала обећано оружје.

1991 – Председништво СФРЈ у Београду донело је одлуку о повлачењу Југословенске народне армије из Словеније, након што је та југословенска република 25. јуна прогласила самосталност.

1992 – Ратни бродови НАТО-а упловили су у Јадранско море ради контроле спровођења санкција УН против СР Југославије, у првој таквој операцији у Европи од Другог светског рата.

1994 – У експлозији подметнуте бомбе у центру јеврејске заједнице у Буенос Ајресу погинуло је 96 људи.

2002 – А.Ј.П. Абдул Калам, етнички Тамил, постао је 12. по реду председник Индије и трећи је Муслиман изабран на ту високу државну функцију. Калам је научник и творац индијског нуклеарног програма.

2003 – Британска полиција пронашла је тело научника Дејвида Келија, стручњака за наоружање у Министарству одбране, који је био главни извор британског Би-Би-Сија за тврдњу о наводном владином фалсификовању података о ирачком оружју за масовно уништење. Према извештају полиције Кели је извршио самоубиство.

2005 – Бивши командант Јединице за специјалне операције (ЈСО) Милорад Улемек, звани Легија и још тројица припадника ЈСО осуђени су на по 40 година затвора због убиства бившег председника Србије Ивана Стамболића и покушај убиства лидера СПО Вука Драшковића у Будви. Максималне казне затвора потврдио је Врховни суд Србије 28. јуна 2006.

2005 – Умро је генерал Вилијам Вестморленд (Wиллиам Wестмореланд), командант америчких војних операција у Вијетнаму.

2006 – Преминуо је Мики Спилејн (Мицкеy Спиллане), писац криминалистичких романа и творац приватног детектива Мајка Хамера (Мике Хаммер). Спилејн је написао 30-ак књига, од којих 13 у серији о Мајку Хамеру, мачо грубијану који говори вулгарним језиком улице.

2008 – Трибунал у Хагу је одлучио да Србина из Босне Душка Тадића, прву особу која је пред тим судом осуђена због ратних злочина, пусти на слободу, пошто је у Немачкој одслужио две трећине казне од 20 година затвора.

2011 – Хрватској је испоручен Иво Санадер, бивши премијер кога хрватско правосуђе терети за корупцију, након што је седам месеци провео у притвору у Салцбургу, Аустрија.

2015 – У експлозији аутомобила бомбе северно од Багдада погинуло је 90 људи. Напад се догодио на пијаци у претежно шиитском граду Хан Бани Сааду, одговорност за напад је преузела Исламска држава.