Предсједник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас у Тирани, након неформалног састанка лидера земаља западног Балкана, да Отворени Балкан наставља да постоји, као и да се наставља са иницијативама у оквиру тог пројекта.

Брнабићева је навела да су на састанку у Тирани доминирале двије теме – Отворени Балкан, али и самит Берлинског процеса, чији ће домаћин бити Албанија у октобру.

– Током радног ручка разговарано је о развојном плану за западни Балкан, као и о првим нацртима и пројектима које земље региона треба да припреме – рекла је Брнабићева и додала да је то нешто што ће заживјети до краја ове године.

Премијер Албаније Еди Рама рекао је на конференцији за медије послије састанка са премијерима Сјеверне Македоније, Црне Горе и Србије, као и европским комесаром за проширење и сусједску политику Оливером Вархељијем, да западни Балкан треба да буде посматран као цјелина, и поред чињенице да су земље у различитим фазама приступања ЕУ.

Поводом одсуствовања премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија са данашњег неформалног састанка, Рама је рекао да је и њему, као и свим осталим лидерима упутио позив, уз коментар да је „дошао ко је хтио, а ко није хтио – није дошао“, преносе београдски медији.

Премијер Сјеверне Македоније Димитар Ковачевски изјавио је да је кључна тема сусрета и разговора био план ЕУ за убрзану интеграцију земаља региона, који се заснива на неколико основних стубова.

– Први стуб је брже приближавање земаља западног Балкана заједничком тржишту ЕУ, други је повећање средстава за финансирање важних регионалних пројеката, трећи повећање економске сарадње и интеграције земаља региона и четврти – убрзање кључних реформи у свакој од земаља – рекао је Ковачевски.

Он је нагласио да је то амбициозан план и амбициозна агенда на којој ће сви заједно радити.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име