Бјелица: Стање у колонији БиХ као из 1910. (ВИДЕО)

0
Фото: Соколац-срце Романије

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да је посљедњим незаконитим одлукама нелегалног високог представника дијела међународне заједнице у БиХ Кристијана Шмита стање у колонији БиХ једнако оном из 1910. године.

„Дакле, постоји парламент, он гласа и доноси законе, али ако не одговарају гувернеру, ти закони су ништавни. То је суштина дјеловања њемачког политичара Кристијана Шмита који нелегално сједи у Сарајеву и лажно се представља као високи представник“, истакао је Бјелица за Срну.

Он је подсјетио да је Шмит нелегално донио и одлуку о измјени Кривичног закона БиХ тако да ће се било какве радње којима се, према мишљењу колонијалног управника и колонијалних судија, „нарушава“ уставни поредак третирати као кривично дјело.

„Измјенама је криминализовано и непоштовање и непровођење одлука високог представника, а казна може износити до пет година затвора. Недостаје још само она опска – ‘високи представник не може да погријеши’ и ‘виоски представник је увијек у праву’, иако БиХ нема високог представника„, истакао је Бјелица.

Он је указао да је крајње лицемјерно Шмитово „упозорење“ „да највеће посљедице неодговорног понашања појединих политичара сносе грађани Републике Српске“.

„Његова лицемјерност нема краја ни мјере. Шмит као брине о грађанима иако тим истим грађанима не дозвољава да на изборима бирају своје представнике и да тај избор нешто значи, већ легитимитет даје баш тим ‘неодговорним’. То што Кристијан Шмит себе заварава да му грађани Српске вјерују, не значи да је тако и да може да обмањује слободарски народ у Републици Српској који жели само једно – да му што прије виде леђа“, констатовао је начелник општине Соколац.

Он је истакао да само треба замислити ситуацију да грађанима Шкотске, или Велса, или Каталоније, или Баварске, неки бирократа са Балкана, каже оно што је грађанима Републике Српске рекао Баварац Шмит: „Ја их поштујем, као и све грађане БиХ, и они не би требали имати живот у којем доминирају идеје појединаца“.

„Како би ти народи реаговали? Да ли би се Шкотланђани одрекли идеја Вилијама Воласа, или садашњег премијера Хамзе Јусафа који прича о самосталности, или појединаца чије идеје доминирају животима не само народа, већ и човјечанства. Не би сигурно, као што ниједан други народ не би да живи у колонији, што БиХ данас сигирно јесте“, нагласио је Бјелица.

Он је указао да је након поседњих потеза нелегалног Шмита постало још јасније да БиХ никада није постала независна, суверена, самостална, нити ће то бити док год народи који у њој живе не буду одлучивали о земљи у којој живе и раде.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име