Укидањем ванредне ситуације у Републици Српској која је проузрокована пандемијом вируса корона могло би коначно одзвонити фотељи бројних вршиоца дужности директора.

Републички штаб за ванредне ситуације, још крајем марта 2020. године, донио је закључак којим је дефинисано да мандат лица које је Влада РС поставила за вршиоце дужности траје до окончања ванредне ситуације.

Из Владе РС у петак нисмо добили одговор да ли је с укидањем ванредне ситуације у Српској у четвртак, аутоматски ван снаге стављен и закључак Републичког штаба од прије три године те да ли је неким новим закључком онај од 2020. године потребно ставити ван снаге.

Скоро да у Српској нема предузећа, агенције, фонда, завода те друге институције на које је изабран директор путем конкурсне процедуре. Пракса налаже да буде расписан конкурс, а након окончања те процедуре, списак најуспјешнијих кандидата просљеђује се на адресу Владе Српске, која именује директора са те листе.

Међутим, те праксе скоро да нема, а како упућени тврде постављањем вршиоца дужности директора отворена су врата за разне манипулације, односно на чело појединих предузећа, фондова, завода, агенција и институција постављају се људи који не испуњавају услове за руковођење. Такође, статус вршиоца дужности неријетко се користи и за политичке уцјене.

У претходном периоду имали смо безброј случајева да је мандат вршиоца дужности продужаван на неколико мјесеци али и више година.

Директор Агенције за државну службу РС Александар Радета појаснио нам је да између вршиоца дужности директора и директора постоји разлика само у мандату, али не у одговорности.

– Влада свака три мјесеца одлучује да ли ће продужити мандат вршиоцима дужности директора, док онима који су изабрани путем конкурса мандат траје четири или пет година. Одговорност и рад морају бити исти. И они који су у статусу в.д. директора и директори морају радити исто како је предвиђено законима и подзаконским актима – рекао је “Гласу Српске” Радета.

Нагласио је да се мандат в.д. директора може продужити и на мјесец, два, али то је најчешће период од три мјесеца.

– С друге стране, када се расписује конкурс путем Агенције након окончане процедуре листу најуспјешнијих кандидата шаљемо на адресу Владе чија је дужност да именује директора – закључио је Радета.

И ревизори у извјештајима јавних фондова, завода, агенција често указују да су поједини директори предуго у статусу в.д. те да то није у складу са законима.

Ђајић и Шупут

Једни од ријетких конкурса који су спроведени у посљедње вријеме јесте конкурс за избор директора Универзитетско клиничког центра РС и републичке Агенције за банкарство. На чело УКЦ-а постављен је након конкурсне процедуре Владо Ђајић, док је за банкарски сектор изабран Срђан Шупут.