Као што је свима познато, претходне седмице Србију али и регион потресле су страшне трагедије у Београду и Младеновцу. С тим у вези одлучили смо да у дане жалости фокус нашег извјештавања не буду информације од локалног већ општег интереса. Све до данас, када се поново морамо вратити на недовољно пропраћену сада већ чувену 20. редовну сједницу Скупштине општине Соколац.

Са сигурношћу тврдим да толики степен лицемјерства и број неистина (да не кажем лажи) нису изнесени у јавности за претходних 11 година на било којој сједници локалног парламента, што још једном потврђује тезу да је садашњи сазив одборника, један од најгорих сазива у модерној историји општине Соколац.

Као што смо већ писали, на обимном дневном реду 20.сједнице нашао се прегршт материјала који су послужили само као параван за међупартијско препуцавање и надмудривање, без било каквих идеја шта је потребно да се уради за добробит становника Сокоца. Част изузецима и иницијативама, које се могу пребројати на прсте једне руке. Једина тачка дневног реда која евидентно доноси бољитак локалној заједници, а то је израда Зонинг плана за Соларну електрану „Бјелосављевићи“ је стопирана до даљњег иако су испоштоване све Законом дефинисане процедуре.

Посебно се морамо осврнути на један детаљ, који „упада у очи“, сигурни смо сваком нормалном грађанину Сокоца, а то је степен лицемјерства Ђорђа Радића, шефа Клуба одборника СНСД-а у Скупштини општине Соколац и одборнику у Граду Источно Сарајево, в.д. директора ЈЗУ „Завод за форензичку психијатрију“ и донедавно главнокомандујућег Радне јединице „Палеж“ Шумског газдинства „Романија“. И ко зна чега још!?

Наиме, на самом почетку првог дана засједања расправљало се о раду Спортско-рекреативног центра „Гласинац“. И поред тога, што је буџет ове јавне установе у 2022.години износио 260.000 КМ (17% више од усвојеног плана), одборнику Радићу на мети критике и „рафалне паљбе“ се нашла недавно започета реконструкција спортске сале „Лименка“, која је годинама била запуштена и препуштена зубу времена.

Почела реконструкција сале Лименке: Вратимо јој стари сјај (ВИДЕО)

Критикујући ту активност коју већ пет мјесеци успјешно спроводи Рукометни клуб „Гласинац“ и група ентузијаста, Радић у свом обраћању одборницима а превасходно Начелнику општине истиче да се било која инвестиција НЕ МОЖЕ РАДИТИ без пројекта. На страну то, што се према нашим сазнањима, реконструкција Спортске сале „Лименка“ не финансира од јавних већ од донаторских средстава.

Лицемјерство које не познаје границе!

И ништа ту не би било чудно, када би Радић и његов одборнички клуб јавности предочили главни пројекат изградње Скијалишта „Пуховац“ за који је према нашим најновијим сазнањима до сада утрошено 362.216,61 КМ. Новца свих грађана Републике Српске. Наравно, без пројекта, тендера, јавне набавке и свих потребних и законом дефинисаних процедура. Само једна видео-презентација у приватном хотелу и то је све… Вјероватно како би се будући ски-лифт идентификовао са појединцима зарад политичке и материјалне користи, иако се гради на земљишту у својини Општине Соколац и која је у овом случају заобиђена у широком луку.

Ски-лифт наравно још увијек није завршен иако се већ двије зимске сезоне најављује његово отварање. Утрошених преко 360.000 конвертибилних марака очигледно није довољно да се „подмире“ све преузете обавезе.

Исплаћени износи за изградњу Скијалишта „Пуховац“

О покушају изградње канализације дужине 600м у насељу Батово (МЗ Кнежина), без пројекта и било какве документације, а у јеку изборне кампање 2020.године да и не причамо. Они ријечи спроводе у дјела!

Многи се запитају како то може? Па може се све када си члан Савеза независних социјалдемократа. Тада може и оно што у Зимбабвеу не може!

Степен лицемјерства је утолико већи ако се узме у обзир да је одборник Радић недавно пријетио стопирањем изградње Градске куће у Сокоцу, пројекта који посједује сву наопходну документацију и кога су подржале Влада Републике Српске, Влада Србије али и одборници у СО Соколац и Граду Источно Сарајево.

Да подсјетимо, Радић пријети стопирањем изградње Градске куће и поред тога што је овај пројекат саставни дио УСВОЈЕНЕ Стратегије развоја општине Соколац 2020-2030 и ЈЕДНОГЛАСНО УСВОЈЕНЕ Стратегије развоја туризма општине Соколац за период 2021-2025.година, након проведених пет јавних расправа на којима су учествовали заинтересовани грађани, представници невладиног сектора, јавних и приватних предузећа. Такође, одборници Града Источно Сарајево усвојили су Одлуку према којој је финансирана пројектна документација, док су одборници у СО Соколац ЈЕДНОГЛАСНО усвојили Одлуку о куповини замљишта.

Питамо се, хоће ли о реализацији једног оваквог пројекта од историјског значаја за општину Соколац, Град Источно Сарајево и Републику Српску одлучивати један појединац или институције ове државе?

Стварни разлози за замајавање јавности

Стварни разлози за манипулације овог типа су много већи и дубљи од наводне бриге за спровођење процедура и реализације одређених пројеката на подручју општине Соколац. Они се, прије свега, огледају од скретања пажње јавности и скривања одговорности одборника Радића за много веће и озбиљније проблеме, које ћемо ускоро предочити, док смо о некима попут чудних дешавања у ЈЗУ „Завод за форензичку психијатрију већ писали.

Катаклизма у Радној јединици „Палеж“

О степену катаклизме који је забиљежен у Радној јединици „Палеж“ Шумског газдинства „Романија“ док је на њеном челу био одборник Ђорђе Радић, позабавићемо се УСКОРО. За сада је довољно предочити једном фотографијом шта је редакција портала „Соколац-срце Романије“ забиљежила на том подручју. Питамо се да ли је са овом сјечом трупаца без печата био упознат садашњи директор Шумског газдинства „Романија“ и посланик у НСРС Страхиња Башевић?

УСКОРО – Катаклизма у Радној јединици „Палеж“

Да подсјетимо, Ђорђе Радић већ једном је био у жижи јавности, и то у оквиру акције кодног назива „Силва“, када је ухапшен скупа са још 21 лицем са подручја Сокоца, Рогатице и Пала, 12. јуна 2018. године.

Рођен 17. децембра 1986. године у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршио у Сокоцу. Године 2011. дипломирао на Факултету за информатику и рачунарство, Универзитета Сингидунум у Београду, те стекао звање дипл.инжењер пословне информатике. Од 2012.године главни и одговорни уредник портала "Соколац-срце Романије".

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име