Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је буџет ликвидан, измирују се све обавезе, приходи се пуне планираном динамиком, а прогнозе за наредну годину су неизвјесне због ситуације на глобалном тржишту.

– Ми смо код планирања буџета предвидјели раст прихода од осам одсто. Ми тренутно имамо инфлацију која у марту износи 10,4 одсто – нагласила је Видовићева у интервјуу Срни.

Она је додала да стопа инфлације прати стање земаља у региону и истакла да већу стопу инфлације имају Србија, Сјеверна Македонија и Црна Гора.

– Задовољни смо са овим степеном пада инфлације. Наша највећа инфлација прошле године била је у септембру и износила је 16,8 одсто. У децембру је инфлација била 13,7 одсто, сада је 10,4 – рекла је Видовићева.

За сада није планиран ребаланс буџета, али, навела је она, половином године биће направљена анализа и вјероватно ће се размишљати о ребалансу, односно када се изврши процјена прихода у буџету.

– Поремећена су финансијска тржишта. Камате расту. Пропадају банке у САД. Такође, камате подиже и Европска централна банка. То није добар потез, али то се ради да би се смањила инфлација. За сада нема другог одговора. Инфлација је 100 одсто увезена код нас – појаснила је Видовићева.

Она је подсјетила да инфлацију подстиче штампање новца без покрића у САД и ЕУ, те додала да је сукобом у Украјини дошло је до додатног раста цијена и слома тржишта.

– Привреда је код нас добро поднијела поремећаје на свјетском тржишту. Тако ће и остати ако не буде великих удара на извознике. Није захвално прогнозирати, али направили смо процјену до 2025. године и рачунамо да би тада инфлација могла износити три одсто. Инфлација на том нивоу може да подстакне привредни развој – нагласила је Видовићева.

РЕДОВНО СЕ ИЗМИРУЈУ ОБАВЕЗЕ, ПАНИКУ ЖЕЛЕ ДА УНЕСУ ОНИ КОЈИ НЕ МИСЛЕ ДОБРО СРПСКОЈ

Видовићева је навела да већ десет година они који не воле Републику Српску говоре о банкроту, што нема везе са реалношћу јер је Српска стабилна и своје обавезе измирује на вријеме.

– Ми смо у овој години значајно, и то за 13,5 одсто, повећали пензије, борачка и социјална давања. У буџет смо унијели и нову обавезу, а ријеч је о исплати накнаде незапосленим родитељима са четворо и више дјеце, која на годишњем ниову износи 70 милиона – подсјетила је Видовићева.

Говорећи о дугу Српске, она је за Срну истакла да се зна када дугови долазе на наплату и да се у складу с тим формира буџет, план задужења и отплате.

– Никада нисмо каснили дан с отплатом дуга. Само тако можете бити валидан клијент. Све обавезе које имамо ове године су значајније у односу на претходне, али имамо и значајнији раст БДП-а, који износи 14 милијарди 200 милиона. У прошлој години је БДП растао 3,4 одсто. На Балкану је само Словенија имала већи раст од Републике Српске – појаснила је Видовићева.

Она је додала да је Српска мала економија и да се због тога не може много задужити, као што то могу велике и економски снажне земље.

– Код нас је максимално дозвољено задужење, односно јавни дуг 55 одсто, а тренутно је 34,7 одсто. То је најмањи проценат јавног дуга који је имала Република Српска у односу на БДП. Укупни дуг може ићи до 60 одсто а тренутно је на нивоу од 42,1 одсто – истакла је Видовићева.

Она је навела да они који говоре другачије желе да унесу панику и дестабилизују Републику Српску, те утичу на смањење потрошње и инвестиција.

– То је штетно за Републику Срспку. Морам поручити грађанима да су то прогнозе оних који не желе да опстане Република Српска и раде све да је сруше. Није чудно што странци то желе, они су се изјаснили да желе унитарну БиХ као и дио сарајевске политике. Највећи проблем је када то говоре наши људи – навела је Видовићева.

ИНВЕСТИЦИЈЕ У СРПСКОЈ ВРИЈЕДНЕ ДВИЈЕ МИЛИЈАРДЕ ЕВРА

Када је ријеч о инвестицијама, највећи износ је усмјерен у здравство, школство и инфраструктуру, навела је Видовићева, и додала да друге значајне јавне инвестиције финансирају „Аутопутеви“, „Путеви“ и „Електропривреда Републике Српске“.

– Ми имамо сада преко двије милијарде евра уговорених радова. Мислим да је то добро. Креће се с реализацијом пројеката. У мају почињу радови на хидроелектрани Дабар које изводи кинеска компанија – навела је Видовићева у интервјуу Срни.

ОВЕ ГОДИНЕ УСВАЈАЊЕ ДВА СИСТЕМСКА ЗАКОНА

Видовић је најавила да је ове године у плану усвајање два кључна, системска закона, а ријеч је о Закону о осигурању и Закону о електронском новцу.

– Када је ријеч о осигурању, имамо сиву зону јер је превазиђено постојеће законско рјешење. Морамо то разријешити доношењем новог закона и информационог система – истакла је Видовићева.

Говорећи о Закону о електронском новцу, она је појаснила да нема много земаља са оваквим рјешењем, али ће све бити прецизирано и неће бити остављен простор за залоупотребу.

– У овом тренутку електронски новац је врло ризично подручје. Уредићемо ову област. Комисија за хартије од вриједности биће надзорно тијело за промет новца – додала је Видовићева.

Она је нагласила да ће се ући у процес анализе Закона о буџетском систему.

– То је Закон који треба квалитетно анализирати и да одлучимо да ли су потребне измјене постојећег или доношење новог закона – закључила је министарка финансија Српске Зора Видовић.