Начелник општине Соколац Милован Бјелица разговарао је са министром спољне трговине и економских односа Босне и Херцеговине Сташом Кошарцем о пројектима од важности за народ Сокоца и регије. Од производње електричне енергије из обновљивих извора, водоснабдијевања, рјешења отпадних вода до туризма теме су које су обиљежиле овај састанак.

Разговарано је о патриотским темама и иницијативама за његовање културе сјећања у Српској, с фокусом на Војничко спомен-гробље „Нови Зејтинлик“ и употпуњавање садржаја у комплексу манастира „Соколица“ на Равној Романији.

Било је ријечи о пројектима свеубухватног рјешавања отпадних вода са посебним акцентом на колектор у Гласиначком пољу који представља завршну фазу великог пројекта рјешавања отпадних вода. Такође пажња је посвећена разговорима о припреми за реализацију пројекта пречишћавања пијаће воде који општина Соколац ради у сарадњи са Развојном агенцијом Републике Чешке.

„Господин Кошарац је показао разумјевање и спремност да подржи пројекте који су важни за општину Соколац и Републику Српску. Министра сам упознао са планом динамике активности за изградњу Трга и Градске куће у Сокоцу коју су подржали руководства Србије и Републике Српске на састанку одржаном 14.априла у Београду“ – нагласио је Бјелица.

Поред широко познатог Скоруп кајмака коме је захваљујући Удружењу произвођача “Романијски скоруп-кајмак”, од стране Института за интелектуално власништво Босне и Херцеговине признато име поријекла и уписано у регистар имена поријекла, општине које чине регију Романије имају и бројне друге производе које треба брендирати и заштити. Од меда, преко јагњетине, до кромпира са Борика и са Гласинца. Ту можемо да убројимо и природну козметику из Пчеларског центра Батинић, козији сир, те соколачке, односно данас пјесачке виршле.

„Много је потенцијала који још није искориштен и стављен у службу бољег живота грађана. Сматрам да је важно да становници романијских општина препознају могућности и пронађу интерес у регистровању, паковању и брендирању домаћих производа“ – сматра начелник Бјелица.

Бјелица истиче да Општина Соколац ради на парцелизацији и идејном рјешењу три типске куће различитих величина са комплетном пројектном документацијом која ће бити бесплатно понуђена купцима плацева у оквиру планинског ресорта „Соколов град“.

„Изградња „Соколовог града“ на Равној Романији дио је Стратегије развоја општине Соколац, Стратегије развоја туризма, те представља важан стуб за туризам и привреду Сокоца. Овај планински ресорт продужетак је Олимпијског центра Јахорина и спона са Игриштима и Андрићградом. Његовом изградњом стећи ће се услови да се да додатни замајац сличним пројектима у општинама Хан Пијесак и Рогатица. Соколац је срце Романије и центар регије те је природно да размишља и ради на што бољем повезивању и функционисању овог подручја – рекао је Бјелица.