*уступљена горографија

Под покровитељством Општине Бар, уз подршку АС ЦГ и Министарства спорта и младих Црне Горе, а у техничкој организацији АК „Морнар“ из Бара, јуче је одржан Међународни атлетски митинг „Бар 2023“, на коме је наступило преко 250 атлетичара из Србије, БиХ, Шведске, Сјеверне Кореје, Македоније, Кипра, Хрватске, Албаније и Црне Горе.

Најбољи резултат митинга остварио је босанскохерцеговачки атлетичар Месуд Пезер у бацању кугле са хицем 21,15 метара, што доноси 1 190 бодова. Њему је, поред новчане награде, припао и пехар Меморијал „Божидар Боро Ичевић“.

По таблицама ИАФФ, запажене резултате постигло је још девет такмичара: Абедин Мујезиновић (БиХ)- 800 м – 1:49, 21 – 1049 бодова, Дарко Пешић ( Црна Гора) – 110 м – 14, 35 – 1004 бода,Богдан Видојковић (Србија)- 110 м – 14, 38 – 998 бодова, Бианка Салминг (Шведска), скок у вис – 181 цм. – 1033 бода, Зорана Раковец (Србија) – скок у вис – 181 цм. – 1033 бода, Фабиан Делрид (Шведска) и Емир Ровчанин ( Србија) -. скок у вис 209 цм – 993 бода, Армин Синанчевић (Србија) – бацање кугле – 20,70 м. – 1163 бода и Вељко Недељковић ( Србија) – бацање кугле – 19,10 м.– 1066 бодова.

По осми пут, у оквиру митинга, одржана је трка „Меморијал Зоран Ђикановић“ на 3000 метара, у којој је тријумфовао Никола Мијаиловић из Србије.

На такмичењу су постигнута и два рекорда Црне Горе: Дарко Пешић, члан АК „Рудар“ из Пљеваља, у конкуренцији сениора, у дисциплини 110 метара препоне са резултатом 14,35 секунди и Матија Војводић, члан АК „Морнар“ из Бара, у конкуренцији млађих јуниора, у дисциплини 110 метара препоне са резултатом 15,10 секунди.

Атлетски клуб „Гласинац“ и општину Соколац на митингу су представљали Сара и Александар Лучић и Лука Кезуновић. Александар је у бацању копља освојио сребрну медаљу са хицем 59,66 метара. Његова сестра Сара је била четврта у скоку у вис. Лука Кезуновић није наступио због повреде.

Oсвајач сребрне медаље, Александар Лучић, није крио радост што се нашао на овом такмичењу и постигао резултат за поштовање.

– Изузетна ми је част што сам и ове године имао прилику да се нађем у Бару, на великом спортском догађају, који се традиционално одржава 1. маја. У веома јакој конкуренцији успио сам изборити друго мјесто у бацању копља. Организација митинга је, као и увијек до сада, била на завидном нивоу. Носим са ове спортске приредбе лијепе успомене и због чињенице да сам имао прилику се дружити са врхунским спортистима и спортским радницима, људима великог срца. Овај резулатак ми је подстрек за још напорнији рад како би постигао још боље резултата и одбранио титулу републичког првака у бацању копља у сениорској конкуренцији. Прошле године су ме пратиле повреде, које су се одразиле на моје резултате и квалитет тренинга, рекао је Лучић и додао да ће се, поред активног бављења атлетиком, посветити и тренерском послу, јер је ових дана ангажован као тренер једне од млађих узрасних група у Атлетском клубу „Гласинац“, што ће обрадовати бројне малишане који желе ући у атлетику.

– Учинићу све да са младим атлетичарима постигнем што боље резултате. Настојаћу да им укажем на важност спортских активности за здравље човјека, јер бављењем атлетиком и било којим другим спортом дјеца ће квалитетно проводити своје слободно вријеме, неће бити оптерећени друштвеним мрежама и такозваним „паметним“ телефонима, што ће им омогућити нормалан раст и развој. Упис малишана у АК Гласинац је у току. Позивам све заинтересоване да нам се придруже, јер краљица спортова нуди широк спектар дисциплина, тако да ће се свако од њих моћи пронаћи у барем једној, каже сјајни соколачки атлетичар и најмлађи тренер у АК „Гласинац“.

Подршку за одлазак атлетичара Гласинца на митинг у Бару пружила је општина Соколац.