Таково и Горњи Милановац минулог викенда славили су 208. годину Таковске буне против Турака. Вече уочи трке Таковски устанак, градом су одзвањали ритмови Бајаге, DINAMIK MUSIC I TOM R BENDA I QUADRIROTTI –a.

Недељно јутро обиљежио је парастос свим српским устаницима од 1804.године до данас и полагање вијенаца код „Таковског грма“, у организацији Одбора Владе Србије за његовање традиције ослободилачких ратова.

„Ту, код грма, господар и кнез Милош Обреновић, на Цвијети ујутро, дође у Таково и онај дан онда код цркве учини скупштину и стане се већ јавно договарати са народом шта ће се сад чинити. И сав сабор нађе да друкчије никако бити не може него да се бију са Турцима, док сви не изгину. И још што је најчудније, исами старци и кметови, који су свагда били противни буни сад пристану и повичу да нема другог спасенија него да се бију са Турцима , да бране док се узможе. И сви сложно почну молити Милоша да им он буде старјешина и да их не изда. Милош им на то одговори да ће им бити старешина ако ће они њега слушати и између себе се као браћа пазити, опростити један другоме ако је који коме шта нажао учинио. И на то пристану сви. Милош, послије скупштине, оде са својим момцима у Црнућу и послијее дугог премишљања отиде у вајат, те се обуче у своје војводске аљине и узме оружје сребрно, па онако накићем изађе међу момке носећи у руци свој војводски барјак, који је до тада лежао негде сакривен, па пружи барјак Сими

Пастрмцу говорећи :“Ево мене, ето вас, рат Турцима!“ Овај опис Вука Стефановића Караџића, савременика и свједока тих догађаја, вјеродостојно описује расположење које је владало у Србији прије тачно два вијека –23. априла 1815. године подигнут је Други српски устанак против османске власти, из којег је настала модерна српска држава.

Недеља, 22. април у 10,30 часова од Таковског грма стартовало је близу 200 такмичара на валовитој стази дугој 13 километара и циљем на прелијепом тргу у Горњем Милановцу. До циља је први дотрчао Страхиња Тракић из Крагујевца (у времену 42:29 минуте). У конкуренцији жена побиједила је Невена Јовановић из Београда. Њено циљно вријеме било је 51:23 минута, што је одличан резултат, с обзиром да је прије три мјесца добила сина.

Наш суграђанин, маратонац Перо Мијатовић и Љубо Тодовић из Фоче, шездеседеветогодишњи мајстор каратеа, који је атлетиком озбиљније почео да се бави када је отишао у пензију, били су једини представници БиХ и Републике Српске на овом такмичењу, што је публика у Милановцу препознала и поздравила са одушевљењем и снажном подршком.

Перо Мијатовић, у апсолутној категорији, од 123 такмичара, заузео изванредно 51. мјесто са резултатом 1 час и 13 минута, док је Љубомир стазу прешао за 1 час и 40 минута. Сада у колекцији бројних одличја са дугопругашких трка атлетски ветерани посједују и „орден“ Трке “Таковски устанак 2023”.

Ветерани из Српске истичу лијепо дружење са трећепласираним учесником Немањом Церовцем из Шапца и Миланом Костићем, генералним секретаром Атлетског клуба “Краљево“ .

За учешће на такмичењу у Такову, Перо захваљује на подршци начелнику општине Соколац, Миловану Бјелици.