Температуре сваким даном расту и ближи се крај сезоне гријања. Цијене пелета и других материјала за гријање сада су снижене, али повољне цијене се неће дуго задржати.

Ове године током сезоне гријања једно од најважнијих питања био је нагли пораст цијена пелета који се користи за гријање у многим домаћинствима Босне и Херцеговине. Тона пелета, која је 2020. године коштала 280 КМ, ове године се могла купити за 1.050 КМ.

Влада ФБиХ је произвођаче пелета, како наводе сами произвођачи, током ове сезоне гријања довела до ивице егзистенције својим одлукама.

Прва одлука Владе Федерације БиХ је била о ограничењу цијена готовог производа без регулисања цијена сировине која је донесена у новембру 2022. године након што је цијена тоне пелета у многим фирмама достигла свој максимум од 1.050 КМ. Међутим, овим рјешењем олакшала се набавка пелета домаћинствима, а компаније су почеле радити са минусном маржом јер су цијене сировине остале високе.

Друга одлука јесте одлука Савјета министара БиХ донесена у децембру 2022. године, а којом се произвођачима забрањује извоз пелета из Босне и Херцеговине.

Забрана је донесена због енормно високих цијена за домаће купце, а домаћи произвођачи пелета тада су исказали незадовољство, јер су сматрали да се тиме угрожава производња. Тада су најављивали обустављање производње, као и тужбе, које су се касније оствариле.

Након изузетно тешке сезоне, сада је цијена пелета опала и једна тона кошта 490 КМ што је у поређењу с цијенама од прије три мјесеца велико снижење. Како је рекао Мухамед Хелаћ из компаније “Дрвосјеча”, ова цијена ће бити актуелна док се не потроше залихе готовог производа. Након тога цијена ће се морати вратити на стару, пише Клиx.

– Имамо најаве од произвођача да ће доћи до новог поскупљења чим истекну залихе код свих произвођача. Када буде потребно направити нову робу, цијена ће поново порасти. Колики ће бити раст нико још не може рећи – рекао је Хелаћ.

Начини да се ублажи надолазеће поскупљење и да се спријечи понављање историје постоји, али рјешење се налази у рукама владе. Према ријечима Хелаћа, уколико влада ограничи цијене сировина те забрани извоз сировине, а не готовог производа, олакшала би пословање произвођачима пелета и самим тим цијена би се спустила.

– Ми произвођачи нисмо имали сировине. Има начина да нам држава може помоћи. Ако жели помоћи, може и увести субвенцију трошкова потрошачима. То су начини да се помогне и потрошачима, али и произвођачима – рекао је.

Компанија “Розвуд” такођерсе раније бавила производњом пелета, али сада је од тога одустала, јер, како наводе, не исплати се производити.

Хусеин Бушатлић из ове компаније је потврдио да се пелет више не производи, фирма се фокусирала на производњу брикета и раде искључиво по наруџби.

– Ми смо обуставили своју производњу, јер у протеклих двије године цијена електроенергије се повећала за 40 одсто, цијена сировине повећавана четири пута – рекао је Бушатлић.

Сумња да ће се нешто промијенити. Цијену пластичног паковања и транспорта диригује цијена нафте. Уколико се промијени цијена нафте до почетка идуће сезоне, постоји могућност да ће бити финансијски лакше произвести и доставити пелет. Али, као и други произвођачи пелета, Бушалтић говори да је неопходна реакција и дјеловање владе.

– Видимо да акцизе нису уклоњене. Ако влада ништа не уради, доћи ће једноставно до тога да ћемо увозити пелет из других држава – рекао је.