Подстаћи развој овчарства и укључити што више узгајивача (ВИДЕО)

0
Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

На Сокоцу је одржано прво савјетодавно предавање за узгајиваче оваца и коза из свих крајева Републике Српске чији је циљ да се укључи што већи број узгајивача и подстакне развој сточарства, посебно у брдско-планинским крајевима као што је Сарајевско-романијска регије у којој има око 40.000 грла.

Предсједник Удружења овчара и козара Републике Српске Милан Ћирић рекао је новинарима да је узгајиваче у овој бранши подржало ресорно министаство тако што је број грла за право на подстицаје смањен са 100 на 50, а повећан је и износ подстицаја по грлу старијем од осам мјесеци са 11 КМ на 30 КМ.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Начелник општине Соколац Милован Бјелица, домаћин скупа на коме се окупило око 200 узгајивача оваца и коза из Републике Српске и Србије, изразио је увјерење да ће овај скуп дати подстрек за нове идеје код људи на овом подручју гдје се одавно већи број породица бави узгојем добрих грла.

Он је апеловао да се људи из ове регије укључе у Удружење овчара и козара Српске, да дају подршку и заједнички се боре за бољи статус пољопривредних произвођача.

© Соколац-срце Романије

Редовни професор на Пољопривредном факултету у Бањалуци Божо Важић одржао је на овом скупу предавање из овчарске производње по којој је одавно познат романијски плато.

„Циљ је да анимирамо проивођаче и покренемо ову производњу, а знамо да је сточарство као грана прољопривреде носилац њеног развоја, те да је једна од главних грана овчарство, посебно за брдско-планински дио“, навео је Важић.

Професор на Пољопривредном факултету у Бањалуци Жељко Лакић нагласио је да је једна од тема на предавању била унапрђење производње крме на природним ливадама и пашњацима и заснивање сијаних травњака.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Он је рекао да се у Српској под природним травњацима налази око 360.000 хектара, али да су те површине, због лошег господарења, у фази деградације, уз ниске приносе и лош квалитет крме.

Према његовим ријечима, треба настојати да се примјеном техничких и агротехничких мјера унаприједи производња, повећају приноси и квалитет крме, што се постиже и заснивањем сијаних травњака.

Свјетлана Мичић из Ресора за пружење стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске – Подручна једница Источно Сарајево нагласила је да скуп на Сокоцу даје слику овчарства у Српској које је у Сарајевско-романијској регији било у другом плану, те изразила наду да ће на овај начин узгајиваче подстаћи да остану на селу и да се укључи што већи број људи који желе да се озбиљније баве овом производњом.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Славко Пурковић из Рогатице, који узгаја око 180 оваца за приплод, тврди да се и поред низа проблема може истрајати у овој бранши, посебно посљедних година када је огромна потражња за јагњадима која се узгајају на житарицама без много концентроване хране.

Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Амир Бајрић из Мељина код Сокоца сада има око 60 грла коза и каже да је поносан на то што је добио сертификате за производњу органског сира од козјег млијека посебног квалитета, за које лако нађе купца, али недостаје радна снага, због чега је знатно смањио број грла.

Првом савјетодавном предавању за овчаре и козаре Српске на Сокоцу присуствовали су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, града Источно Сарајево и Удружења овчара и Савјетодавне службе из Србије.