Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић изјавио је да ће се питањем приступања „Отвореном Балкану“ бавити будућа Влада и Скупштина и да је његов политички став јасан – „боље бити дио отвореног, него затвореног Балкана“.

Милатовић је истакао да се као економиста увијек залагао за унапаређење односа и регионалне сарадње.

Идеја ЕУ настала је као идеја регионалне економске сарадње земаља Бенелукса, Њемачке, Француске и Италије. Ми често на Балкану, када причамо о европским интеграцијама, заборављамо важност наших регионалних економских интеграција – рекао је Милатовић за недјељник „НИН“.

Он је навео да је приоритет свих приоритета чланство у ЕУ.

– Док је год то наш главни циљ, не видим проблем да упоредо унапређујемо регионалну економску сарадњу – рекао је новоизабрани предсједник Црне Горе.

На питање да ли познаје предсједника Србије Александра Вучића, Милатовић је рекао да није имао прилику да га непосредно упозна, али да су разговарали телефоном.

– Имали смо телефонски разговор који је протекао у пријатељском и коректном тону. Обострано смо исказали спремност да радимо на унапређењу сарадње и рјешавању питања која оптерећују регион – навео је Милатовић.