Стигао је на наплату смањен домаћи сточни фонд. Прасићи никад нису били скупљи – цијена живе ваге за килограм од 8,5 до 9 КМ, а товљеника од 4 до 4,5 КМ.

Из ресорног министарства најављују да ће капиталним мјерама подршке обезбиједити да на тржишту Српске буде довољно меса и да се може очекивати нормализација цијена.

Због скупе сточне хране узгајивачи свиња посљедње двије године били су у минусу. Ријетки су успјели да очувају сточни фонд, а међу њима је Милорад Пантић који има 250 крмача.

– До сад смо се мало опоравили. Од Нове године је кренула мало виша цијена, а већа је и потражња. Бројни узгајивачи су прекинули призводњу, јер нису могли да издрже трошкове – рекао је Милорад Пантић, узгајивач свиња из Дворова код Бијељине.

Цијена житарица се смањује и то је шанса за произвођаче који су се борили за опстанак да остваре зараду. Иако је смањена понуда, нереално је даље повећање цијене прасади која је достигла максимум.

Слободан Петрић, Магнојевић код Бијељине, каже да тек ове године има простора да свињогојци нешто зараде на тржишту без помоћи Владе Српске, односно Министарства пољопривреде, и додаје, да је та подршка била значајна протекле три године.

За двадесетак одсто смањен је и тов јунади, а чим је мања понуда, цијена се повећава. Узгајивачи сматрају да је могуће максимално поскупљење јунетине до десетак одсто. Цијена по килограму живе ваге је око 6 марака.

Пољопривредник Горан Митровић оцијенио је да би произвођачи вољели да је цијена већа, али то значи и мању куповну моћ становништва.

Свјеже месо у месницама је скупље за тридесетак одсто у односу на прошлу годину.

Ђорђе Васић, директор предузећа ЗП Комерц, каже да је сада килограм свињског бута у малопродаји 10,90 КМ, а килограм јунећег бута 19 КМ. Сматра и да неће бити нових поскупљења меса.

У Савезу пољопривредних произвођача понављају да Савјет министара БиХ није имао маћехински однос према пољопривредницима и да је заштитним мјерама ограничио увоз, домаћа производња не би била десеткована.

Пољопривредник Стојан Маринковић изразио је наду да ће нови сазив Савјета министара БиХ имати више слуха за ову проблематику, и додао, да ће узгајивачи путем Министарства пољопривреде вршити додатни притисак.

Ресорно министарство предвидјело је максималне подстицајне мјере које ће довести до повећања производње и стабилизације цијене.

Министар пољопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је да је Правилником максимално предвиђено 250 КМ подстицаја за узгој по крмачи које нису у систему контроле, што је изједначено са јуницама, те 500 КМ које су у систему контроле.

Пад цијена инпута, а већи подстицаји омогућиће обнављање сточног фонда. Биће потребна година до година и по да се врати на ниво од 2020. године.