Чак и најобичније, најједноставније јело можемо претворити у право ремек-дело уколико додамо мало зачина, а осим примене у кулинарству, свој допринос дају и очувању здравља и лепоте.

Данас без зачина тешко да можемо замислити било које јело – готово сваки оброк зачинимо бибером, першуном или мешавином зачинског биља. Ипак, поједине зачине користимо мало ређе или не користимо уопште, не знајући да они са собом носе чаробне ноте Медитерана, Индије или Индонезије.

Шафран – „црвено злато“ вредно 3000 долара

Још су Стари Грци и Кинези открили чудотворна дејства шафрана, најскупљег зачина данашњице чија се цена за килограм креће око 3000 долара. Ово „црвено злато“ како га многи називају има специфичан, помало горак укус и веома интензиван мирис, а у продаји се обично, што због своје цене, што због несвакидашње јаких карактеристика, налази у мањим паковањима. Овај зачин најчешће се користи у припреми слаткиша и јела која у основи имају пиринач.

Рузмарин – укус Медитерана у вашем тањиру

Зачин без кога је једноставно немогуће замислити било које јело медитеранске кухиње познат је по свом специфичном и веома израженом укусу због кога га житељи средоземних замаља нарочито поштују. Можете га додати на пицу, у салату у комбинацији са маслинама, парадајзом и краставцима или послужити са мало моцареле и парадајза. Они храбрији који воле да истражују укусе и различите комбинације, могу убацити који листић и у тесто за домаћу лепињу или пуњене паприке, за дух медитерана.

Ванила – за добро расположење и као афродизијак

Ванила је од најомиљенијих зачина а њен нас мирис и укус враћају у детињство, када је мирис бакиних штрудли са ванилом испуњавао дом. Ипак, праве семенке ваниле доста се разликују од „комерцијалног“ ванилина и иако и постоје неке сличности у нотама, прави гурмани вешто распознају шта је шта. Уколико сте прави љубитељ слаткиша, препорука је да увек користите праву ванилу, у семену или штапићу, јер не само да јелу дају незаборавну арому и невероватан укус, већ се ванила препоручује и у борби са депресијом. Умало да заборавимо – сматра се и једним од најбољих афродизијака већ вековима уназад.

Куркума – „жуто злато“ богатог укуса

Куркума, који многи са правом називају „жуто злато“, један је од омиљених зачина који јелима придаје не само карактеристичну наранџасту боју, већ дрвенасти, мало горак укус и подсећа на индијску кухињу. Иначе, куркума је и сјајна замена за шафран по својим својствима и укусу, а доста је приступачнија када је у питању цена. Уколико сте заинтригирани, ево још једног бенефита: куркума почасно место заузима и у нези коже лица и тела.

Мушкатни орашчић – више од зачина

Исушене коштице мушкатног орашчића које су на наше просторе дошле из далеке Индонезије, карактеристичне су по свом сладуњавом укусу који се најбоље уклапа са пиринчем и поврћем. Богат је минералима и витаминима, као и фолном киселином, па како приликом припреме јела не би изгубио своја ароматична и лековита својства препорука је да се додаје тек након термичке обраде или пред сам крај. Иначе, мушкатни орашчић се користи и за добијање скупоцених етеричних уља која се препоручују код проблема са периферном циркулацијом, реуме и артритиса, а јачају и концентрацију.

Цимет – идеалан за пецива, каше или капућино

Укус цимета не може се помешати ни са једним другим, а популарне цимет ролнице у комбинацији са капућином са мало овог зачина преко, један су од омиљених спојева широм света. Поред слатких пецива, цимет можете додавати и у овсену кашу или гриз за богатији укус, а одлично се комбинује и са сувим грожђем или сушеним кајсијама, а неизоставан је зачин колача са јабукама. Занимљиво је и да се цимет спомиње у бројним научним истраживањима као намирница за превенцију Алцхајмерове болести.

Звездасти анис – украс у тањиру занимљивог укуса

Своју широку примену звездасти анис нашао је у кулинарству захваљујући слаткастом укусу који се веома лепо комбинује са бундевом, цвеклом, шаргарепом и купусом, као и са рибом и јелима од меса. Поједини га додају и у пецива и компоте, будући да специфичан звездаст облик овог зачина веома лепо изгледа. Поред ароматичних својстава, звездасти анис има и лековита својства: смањује упалне процесе и делује антибактеријски.