Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић и шеф Канцеларије УНЕСКО у БиХ Синиша Шешум разговарали су о значају заштите културне баштине и сагласили се да се покрену нови пројекти од значаја за образовање и културу у Српској.

Стојичићева и Шешум разговарали су и о дугогодишњој успјешној сарадњи приликом припреме елемената како нематеријалног културног насљеђа тако и непокретних културних добара Републике Српске на УНЕСКО листу нематеријалног културног насљеђа и свјетске баштине, те констатовали да ће бити предложени нови приједлози за наведене листе Унеска.

На састанку је разговарано о пројектима који су реализовани у претходном периоду у области образовања и културе, као и о планираној сарадњи у току ове године.

Оцијењена је успјешност спроведених пројеката и изражена обострана спремност за наставак сарадње и у наредном периоду, саопштено је из Министарства просвјете и културе.

Саговорници су изразили заинтересованост да се наставе отворени разговори о свим питањима за која је потребна додатна сагласност Министарства како би се у све усаглашене пројекте благовремено укључиле васпитно-образовне и установе културе.

Разговарано је и о значају заштите културне баштине и о подршци коју УНЕСКО може да пружи институцијама Републике Српске и установама културе, као и о очекиваној донаторској подршци која ће се обезбиједити за пројекте у области културе.

Из Министарства су навели да је било ријечи о заинтересованости УНЕСКО да подржи Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод у спровођењу едукација за просвјетне раднике о унапређењу ИТ вјештина за све укључене у васпитно-образовни процес.