Фото: Лука Зековић

Демократска Црна Гора и Грађански покрет УРА договорили су се о савезу који предвиђа заједничке наступе на будућим изборним циклусима, сазнају “Вијести”.

Осим што ће Грађански покрет УРА подржати кандидатуру лидера Демократа Алексе Бечића на предстојећим предсједничким изборима, они ће саставити и заједничку листу за наредне парламентарне изборе. Како је речено “Вијестима”, циљ је обједињавање “политичког центра”, па ће листа бити отворена и за друге политичке субјекте, укључујући и Покрет Европа сад.

УРА и Демократе су својевремено наступали заједно у коалицији, али је у међувремену дошло до разлаза који је знао повремено и да прерасте у отворени сукоб ватреним политичким саопштењима, али и оптужбама за незаконитости.

На јучерашњем главном одбору ГП УРА је презентована хронологија преговора између Демократа, Покрета Европа сад и ГП УРА и објашњено да је партија коју предводи премијер Дритан Абазовић пристала на сваки аранжман о којем се договоре Бечићева и партија Милојка Спајића.

Након што су ти преговори пропали, УРА је наставила разговоре са Демократама, а извор “Вијести” оцјењује да очекују да би преговори са Европом сад били успјешнији уколико би већи утицај у тој партији остварио њихов предсједнички кандидат Јаков Милатовић.

На сједници ГО се није дискутовало о евентуалној подршци Влади коју би саставио Миодраг Лекић и објашњено је да је позиција УРА ту непромијењена у односу на ситуацију када су преговори пропали почетком године.

Лекић је средином фебруара обновио консултације, а онда рекао да преговори не иду жељеном динамиком јер ГП УРА и СНП не желе нову владу.

Након што је потом поставгустовска парламентарна већина потрошила мјесец у преговарању о томе да ли ће формирати нову владу или ће реконструисати стару, мандатар Лекић саопштио је јуче да ће обновити преговоре о саставу свог кабинета.

Он је саопштио да му недостаје подршка четири посланика коалиције “Црно на бијело” (УРА и ЦИВИС) којима је, како је навео, понудио да буду дио његовог кабинета или да подрже мањинску владу.

Лидер Демоса је, у интервјуу агенцији Мина, рекао да је одлуку да обнови преговоре о формирању нове владе донио након што га је премијер Дритан Абазовић обавијестио да не може да обезбиједи подршку 41 посланика за формирање нове-старе владе на чијем би челу он остао. Против реконструкције је Уједињена Црна Гора чији је лидер Горан Даниловић саопштио да ће подржати само владу на чијем ће челу бити Лекић.

Даниловић је 2013. био шеф изборног штаба Лекића, када је умало побиједио на предсједничким изборима.

Лекић је казао да ће покушати да састави владу до 16. марта, када је посљедњи рок за то према измјенама Закона о предсједнику. На основу тих одредби, које се оспоравају пред Уставним судом, Лекић је од Скупштине добио мандат за састав владе.

Парламентарна већина је претходних дана тражила начин да избјегне распуштање Скупштине након 16. марта па се на састанцима лидера разговарало о више опција – новој влади, техничкој и реконструкцији постојеће.

Лекић је потврдио да би у влади били и представници Демократског фронта (ДФ).