Саобраћај се на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по мокрим и клизавим коловозима, а из Ауто-мото савеза Српске возаче упозоравају на угажен снијег и поледицу у вишим планинским предјелима.

Из АМС-а возаче упозоравају на смањену видљивост због магле посебно на подручју Кнежева и Фоче.

У вишим планинским предјелима посебан опрез је потребан на путним правцима Карановац-Кнежево-Турбе и Котор Варош-Кнежево, Власеница-Хан Пијесак, преко Хан Погледа, Трново-Фоча /Рогој/, Гацко-Тјентиште /Чемерно/ и Пале-Јахорина, као и шире подручје Романије.

Регионални пут Кланци-Улог, преко превоја Морине је због сњежних сметова непроходан.

Учестали су и одрони, а може бити и срушених стабала, па се возачима савјетује опрезна вожња и да на пут не крећу без зимске опреме.

Због извођења радова биће измијењен режим у одвијању саобраћаја на дионици магистралног пута Брод на Дрини два-Врба.

Ради уклањања објекта и санације клизишта на регионалном путу Добој-Прњавор-Србац, дионица Србац-Горња Вијака један, у Улици Владе Винчића, долазиће до привремене обуставе саобраћаја сваким радним даном и суботом од 7.00 до 17.00 часова, све до 2. априла.

На магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, на улазу у Орахову, због активираног клизишта саобраћај се одвија успорено и постављена је привремена саобраћајна сигнализација.

На дионици магистралног пута Добро Поље-Миљевина долазиће до измјене у режиму саобраћаја због постављања расвјете у тунелу „Сијерачке стијене“, а биће измјењен саобраћај и због радова у тунелу „Чељиговићи“, на магистралном путу Лапишница-Љубогошта.

Због оштећења моста преко ријеке Буковице у мјесту Горњи Подградци и оштећења моста преко ријеке Јабланице у мјесту Совјак на локалним путевима, обустављен је саобраћај и преусмјерен на алтернативне путне правце.

Због извођења радова на рехабилитацији магистралног пута Градишка-Нова Топола-Клашнице и изградње три кружна тока на дионици Клашнице један-Нова Топола измјењен је режим у одвијању саобраћаја.

У току су и радови на изградњи кружне раскрснице на споју магистралних путева Градишка-Нова Топола и Чатрња-Градишка, гдје такође има измјена у режиму одвијања саобраћаја.

Због изградње дионице ауто-пута од петље Јоховац до Вукосавља, измијењен је режим у одвијању саобраћаја на петљи Јоховац. Измјена режима саобраћаја је и на петљи Руданка, због изградње дионице ауто-пута од моста Руданка до тунела Путниково брдо два, до краја године.

Из АМС-а наводе да је због опасности од појаве клизишта на дионици регионалног пута Стари Угљевик-Главичице, у рејону Старог Угљевика, забрањен саобраћај за сва возила, а за теретна возила између предузећа Рудинг, у мјесту Вучјак и раскрснице у Мезграји.

Путничка возила се преусмјеравају преко локалног пута Модран-Угљевик Село, а теретна магистралним путем Суво Поље-Доња Трнова-Главичице-Мезграја. Наведена забрана саобраћаја не односи на возила РиТЕ „Угљевик“.

Због активираног клизишта саобраћај се на дионици магистралног пута Фоча-Горажде, у мјесту Филиповићи, на самој линији разграничења, одвија отежано, једном саобраћајном траком.

Због бројних одрона и опасности од клизишта на магистралном путу Брод на Дрини-гранични преказ Хум /Шћепан Поље/ путничка возила саобраћају отежано, док је за теретна возила саобраћај обустављен.

Саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила.

На мосту Краља Александра у општини Рудо, на путном правцу Бродар-Рудо забрањен је саобраћај за моторна возила укупне масе преко 10 тона, док се за путничка возила ограничава брзина кретања на 20 километара на час.

У Бањалуци ће долазити до обуставе саобраћаја за сва возила у Улици краља Алекаснадра Првог Карађорђевића, на мосту преко Широке ријеке у Раковцу према Мотикама, због уклањања старог и изградње новог моста, као и измјене режима саобраћаја у Улици краља Александра Првог Крађорђевића на дијелу од гаража „Павловић турса“ до раскрснице са Љевчанском улицом, до 6. маја од 8.00 до 17.00 часова.

У ФБиХ на дионици Посушје-Јабланица /Блидиње/ забрањено је кретање за теретна возила.

Јак вјетар формира сњежне наносе на путевима Прилука-Гламоч /Коричина/ и Ливно-Шуица /Борова Глава/.

На појединим дионицама у вишим предјелима мјестимично има угаженог снијега, а издвајени су путеви Власеница-Хан Пијесак /Хан Поглед/, Турбе-Карановац, Рипач-Босански Петровац-Кључ.

На магистралном путу Србљани-Босанска Крупа усљед тежине снијега, дошло је до рушења више стабала на пут, што угрожава безбједно саобраћање на овој дионици.

Екипе путних служби налазе се на терену и врше уклањање обрушених стабала, а постављена је и привремена сигнализација. Препоручује се возачима да користе алтернативне правце.

На дионицама Томиславград-Шуица-Купрес и Ливно-Шуица-Купрес обавезна је употреба ланаца за теретна возила.

На граничним прелазима БиХ јузтос нема дужих задржавања.